Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kind leert het beste spelend

Jonge kinderen leren het beste tijdens het spelen. Toch wordt er in het Nederlandse onderwijs aan peuters en kleuters onterecht een onderscheid gemaakt tussen spelen en leren, zo stelt Annerieke Boland, lector van de iPabo. Zij pleit voor minder ‘lesjes aan tafel’ en meer focus op het spel.

Advertentie

Volgens Boland is er een te eenzijdige focus op lezen, schrijven en rekenen. De werkbladen, toetsen en lesjes in de grote kring zouden volgens haar de ontwikkeling van kinderen totaal niet stimuleren. ‘In deze setting leren jonge kinderen vooral nadoen wat de juf of meester voordoet,’ zo stelt Boland.

Zelf ontdekken

Het ‘zelf laten ontdekken van de wereld’ zou kinderen helpen in hun ontwikkeling, aldus Boland. Dat betekent dat kinderen nieuwe materialen als zand, water en modder zelf moeten kunnen ontdekken, maar ook op plekken buiten de groepsruimte moeten komen, zoals de supermarkt of de fietsenmaker.

Interactie is belangrijk

Interactie met andere kinderen zorgt er volgens Boland voor dat kinderen leren dat er verschillen zijn: ze ontdekken wie ze zelf zijn, en hoe ze zich tot andere kinderen verhouden. Daar is volgens Boland dan wel veiligheid en ruimte voor nodig.

Spelend leren stimuleren

Spel is volgens haar bij uitstek de meest geschikte vorm om deze eigen bewegingen te stimuleren. ‘Spelletjes kunnen worden verrijkt met lezen, schrijven en rekenen, maar hiervoor is wel een goede leerkracht nodig die spelend leren stimuleert,’ aldus Boland.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Hogeschool iPabo – Foto: Corbis/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Peuter: spelen is leren

Spelen en leren

Is spelen belangrijk voor kinderen?