Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kind met autisme is wél empathisch

Van autistische kinderen wordt vaak gezegd dat ze weinig empathie voelen. Volgens onderzoeker Carolien Rieffe van de Universiteit Leiden klopt dat beeld niet: kinderen met autisme zijn juist erg empathisch. Ze weten alleen niet wat ze met de emoties van anderen moeten.

Advertentie

Empathie is belangrijk voor sociale relaties tussen mensen. Je hebt het nodig om te kunnen samenwerken en het is belangrijk in groepen. De onderzoeksgroep van Rieffe volgt de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) in samenwerking met Centrum Autisme en het Leo Kannerhuis.

Agressie

Bij kinderen met een ASS verwerken de hersenen informatie op een andere manier. Er zijn veel verschillende soorten autisme, zoals klassiek autisme en het syndroom van Asperger. Volgens Rieffe blijkt dat kinderen met een ASS wel worden geraakt door bijvoorbeeld het verdriet van een ander, maar dat ze niet weten hoe ze daarmee moeten omgaan. De onderzoekers zagen dat empathische gevoelens er zelfs voor kunnen zorgen dat autistische kinderen agressief gedrag gaan vertonen. Ze raken overprikkeld door de emoties van anderen.

Negeren

Juist omdat ze het zo lastig vinden om met de emoties van anderen om te gaan, kiezen veel kinderen met een ASS ervoor om de emoties te negeren of in ieder geval te proberen die te negeren. Daardoor lijkt het alsof ze geen empathie voelen. Rieffe vindt het belangrijk dat autistische kinderen eerst beter leren hoe ze met hun eigen emoties kunnen omgaan, voordat ze zich op de emotie van een ander richten.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Universiteit Leiden – Foto: 123rf

Advertentie

 

Lees meer:

Syndroom van Asperger

PDD-NOS

Wanneer ga je naar een kinderpsycholoog