Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Kind met snotneus mag gewoon naar kinderdagverblijf of school'

Kinderen die al langere tijd een snotneus hebben vanaf nu weer gewoon naar het kinderdagverblijf of school volgens de nieuwe richtlijnen van het RIVM. Ouders die dat willen kunnen een test aanvragen om er zeker van te zijn dat hun kind niet besmet is.

Volgens de oude richtlijnen van het RIVM moesten snotterende kinderen thuisblijven. Veel ouders zijn blij dat deze nu regel is aangepast. Kinderen die simpelweg al een tijdje verkouden zijn of last hebben van hooikoorts of astma kunnen hierdoor gewoon naar de kinderopvang en hoeven niet onnodig opgehaald te worden. En eerlijk is eerlijk, dat is best fijn na weken met elkaar thuis te hebben gezeten.

Advertentie

Snotneuzenprotocol

Niet alleen ouders zijn blij met het zogenaamde ‘snotneuzenprotocol’. Gjalt Jellesma, voorzitter van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) zegt tegen RTLnieuws dat dit voor iedereen veel meer duidelijkheid schept. Zo verschilde het beleid op kinderdagverblijven tot nu toe bijvoorbeeld sterk. ‘Sommige kinderen moesten na een nies of snottebel meteen worden opgehaald. Op ander plekken waren de pedagogisch medewerkers ervan overtuigd dat er een goede reden voor de verkoudheid was, bijvoorbeeld allergie of chronische verkoudheid. Die willekeur is vervelend.’

Een reguliere snottebel is volgens Jellesma bovendien makkelijk van corona te onderscheiden. Een ziek kind naar de opvang sturen is nog steeds niet slim, maar als je kind wekenlang dezelfde symptomen heeft, hoeft hij heus niet thuis te blijven. Jellesma: ‘Als er twijfels zijn, laat je adviseren door mensen die weten hoe het zit. Speel niet zelf voor doktertje.’

Meer weten? 9x de meest gestelde vragen van ouders over heropening scholen en opvang

Bij twijfel, testen

Natuurlijk is het nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn. Als je kind plots verkouden is geworden, betekent het nog altijd dat hij niet naar school of de opvang gaat. Maar als je al wekenlang de snotneuzen van je kind wegpoetst of als hij  chronisch verkouden is, hoeft hij vanaf nu dus niet meer verplicht thuis te blijven. En is er vanuit de school, opvang twijfel of je kind besmet is of wil jij het zekere voor het onzekere nemen? Dan kan je kind in overleg met de huisarts getest worden. Dit geldt niet alleen voor kinderen met chronische klachten, maar ook voor kinderen die een week of langer verplicht thuiszitten.

Tip! 11x dit moet je weten over verkoudheid en snotneuzen bij je kind

Bron: RIVM, RTLnieuws – Beeld: Shutterstock