Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kinderarts: ‘Kinderen moeten tot hun 3e jaar bij moeder in bed slapen’

Lang niet alle ouders vinden het een goed idee om hun baby bij ze in bed te laten slapen. Maar kinderarts Nils Bergman ziet grote voordelen aan 'co-sleeping'. Ook voor later.

Advertentie

Volgens Bergman is het zelfs het allerbeste voor een pasgeboren baby, mits hij gezond is, om de eerste weken zoveel mogelijk op de borst van zijn moeder te slapen. Daarna zou een kind tot zijn derde of vierde jaar bij zijn moeder in bed moeten liggen. Hij baseert zijn advies op een onderzoek van de Universiteit van Kaapstad, waaraan hij is verbonden. Samen slapen zou allerlei voordelen hebben op de korte én lange termijn.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Veel stress

Tijdens het onderzoek werden twee groepen baby’s bestudeerd: de baby’s in de ene groep sliepen bij hun moeder in bed, die uit de andere groep sliepen in een wiegje naast het bed van hun ouders. De hartmonitor liet zien dat de baby’s die apart sliepen drie keer zoveel stress hadden als de baby’s die bij hun moeder sliepen. Ook de kwaliteit van slaap was veel slechter bij de baby’s in de wieg. Hierbij moet wel worden vermeld dat het onderzoek werd uitgevoerd met maar zestien baby’s. Het is daardoor de vraag hoe representatief de bevindingen zijn.

Tip! Van slapen bij jou naar slapen op zijn eigen kamer, zo pak je het aan

Niet zonder risico

Aan de andere kant is het logisch dat een baby zich dicht bij mama en papa het allerveiligst voelt. Co-sleeping zou dus kunnen zorgen voor minder stress en een betere nachtrust. Hoe belangrijk dit is bleek ook uit eerder onderzoek met dieren. Een combinatie van stress en slaapgebrek kan bij dieren zelfs tot gedragsproblemen op latere leeftijd leiden. Volgens Bergman geldt dit ook voor mensen: stresshormonen zouden de hersenontwikkeling zo kunnen beïnvloeden dat het later bijvoorbeeld moeilijker is om gezonde relaties aan te gaan.

Advertentie

Liever je kind in een wieg, co-sleeper of ledikant? Hier vind je de mooiste exemplaren.

Veilig in de wieg

Hoe logisch het ook mag klinken, de beweringen van de arts zijn niet onomstreden. Uit verschillende andere onderzoeken blijkt dat samen met je kind in één bed slapen net zo goed risico’s met zich meebrengt. Zo wordt co-sleeping gekoppeld aan het risico op wiegendood door bijvoorbeeld warmtestuwing. Ook is er gevaar voor verstikking, zeker bij jonge baby’s. Een Britse organisatie die kindersterfte bestudeert raadt samen slapen met je kind daarom af. ‘Volgens ons advies is een wieg in de kamer van de ouders het veiligst,’ zegt professor George Haycock. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden, maar het is goed om je in elk geval bewust te zijn van de risico’s van samen slapen en, mocht het voor jou toch het beste voelen, goed te letten op de veiligheid.

Lees ook: Hoe veilig is het om je baby in je bed te laten slapen?

Bron: Dailymail.co.uk – Beeld: Shutterstock