Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Artsen slaan alarm: populair magneetspel (levens)gevaarlijk voor kinderen

Kinderen kunnen zich goed vermaken met magnetisch speelgoed. Geen wonder dat een nieuw magneetspel met vrolijk gekleurde balletjes erg populair is. Maar kinderartsen van het Amsterdam UMC waarschuwen voor dit speelgoed: kinderen kunnen de magneetjes makkelijk inslikken, wat tot levensbedreigende situaties kan leiden.

Het gebeurt wel vaker dat een kind (onbedoeld) een voorwerp inslikt, ook al ben je als ouder nog zo alert. Dat is heel erg schrikken, maar gelukkig loopt het vaak met een sisser af. Zit het voorwerp niet vast in de keel, slokdarm of maag? Dan komt het meestal gewoon via de ontlasting weer naar buiten.

Advertentie

Maar het inslikken van meerdere magneetjes kan daarentegen gevaarlijke gevolgen hebben. Daarom waarschuwen De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de vakgroep Kinder Maag Darm Leverziekten van het Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC voor een nieuw magneetspel. ‘De afgelopen tijd hebben wij  bij meerdere kinderen met spoed een scopie (een cameraonderzoek onder narcose) verricht, omdat de kinderen meerdere magneten hadden ingeslikt’, melden de artsen aan Ouders van Nu. Het inslikken van die magneetjes had verschillende complicaties tot gevolg. ‘Wij maken ons zorgen over dit nieuwe magneetspel’, aldus de artsen.

Lees ook: Hoe kies je geschikt speelgoed voor je peuter?

Populair magneetspel

Het gaat om een kubus van magneetballetjes zoals op de onderstaande afbeelding. Ze hebben vaak leuke kleuren die met elkaar gecombineerd kunnen worden. Met de vrolijke balletjes kunnen kinderen allerlei figuren maken, van een ster of een hartje tot een 3D-driehoek. Het magneetspel is behoorlijk populair onder kinderen.

Grote zorgen van artsen

De kinderartsen van het Amsterdam UMC trekken nu aan de bel: ze maken zich grote zorgen om de veiligheidsrisico’s. De afgelopen tijd zijn er onder andere een kind van 9 maanden en een 11-jarige overgebracht naar het ziekenhuis; ze bleken meerdere magneetjes ingeslikt te hebben. Bij het 11-jarige meisje was een slijmplooi, die vastzat tussen twee magneten, inmiddels al aangetast. Daardoor was een flinke maagzweer ontstaan.

Lees ook: Kinderartsen slaan alarm: knoopcelbatterij levensgevaarlijk voor kinderen

Wat zijn de risico’s?

Omdat de magneetjes zo sterk zijn, is het gevaarlijk als een kind er meerdere inslikt. De magneten trekken elkaar dan aan tussen de darmwanden. Dat veroorzaakt vaak verstopping, maar kan ook leiden tot perforaties van de ingewanden, of beknelling van slijmvlies van de slokdarm, maag- of darmwand. Hierbij kan het weefsel afsterven, met levensbedreigende complicaties tot gevolg. De symptomen worden vaak niet snel herkend, omdat ze worden aangezien voor die van andere maag- en darmproblemen. Daardoor worden de kinderen niet altijd op tijd op de juiste wijze behandeld. De enige manier om de magneetjes te verwijderen is door een operatie.

Wees dus alert met magnetisch speelgoed, zeker als het om kleine voorwerpen gaat. Let op de leeftijdsindicatie op de verpakking en koop speelgoed dat is afgestemd op de leeftijd van jouw kind.

Lees ook: Welk speeltype is jouw kind?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Amsterdam UMC, ntvg.nl, raarmaarwaar.nl – Beeld: Shutterstock