knoopcelbatterij

Kinderartsen slaan alarm: knoopcelbatterij levensgevaarlijk voor kinderen

Jonge kinderen hebben er een handje van om alles wat ze tegenkomen in hun mond te stoppen. Soms met levensgevaarlijke gevolgen. Kinderartsen slaan nu alarm over de heftige, soms dodelijke gevolgen die het inslikken van een kleine batterij kan hebben.

Alleen al vorige week belandden er drie kinderen met ernstige verwondingen in het Erasmus MC.

Bijtend zuur

Het gaat om de ronden en platte knoopcelbatterijen, die vaak in afstandsbedieningen, fietslampjes en speelgoed zitten. Deze batterijen lekken een bijtend zuur dat al binnen een uur een gat in de slokdarm kan branden.

Ernstig gehandicapt

Vorige week werden er bij het Erasmusziekenhuis in Rotterdam drie kinderen binnengebracht die batterijen hadden ingeslikt en sinds 2008 zijn al zeker zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt na het inslikken van knoopcelbatterijen. Twee kinderen overleden zelfs aan de gevolgen hiervan.

‘Laat niks slingeren’

Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC waarschuwt ouders voor de gevaren van de batterij. ‘Ouders laat niks slingeren. Nieuwe, volle batterijen zijn het gevaarlijkst. Het zuur van de batterij vreet zich binnen een mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen.’

Dwarslaesie

Vorig jaar overleed één dreumes in het Erasmus MC aan de gevolgen, een ander raakte halfzijdig verlamd en een derde hield er een dwarslaesie aan over. Om de maand meldt zich in het Rotterdamse ziekenhuis een nieuw geval en nu zelfs drie in één week.

Direct ziekenhuis

Wanneer huisartsen of ouders vermoeden dat een kind een batterij heeft ingeslikt, moeten zij direct naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto, zegt De Ridder. ‘Het eerste teken is dat een kind niet wil eten. Wanneer het kind bloed begint te spugen, is de schade al heel groot.’

 

Aantrekkelijk voor kinderen

Volgens kinderarts Angelika Kindermann zijn de batterijen voor kinderen heel aantrekkelijk omdat ze door hun vorm en uiterlijk op snoepjes lijken. ‘Ze glimmen heel mooi en als je ze op je tong legt, beginnen ze ook nog te prikkelen, dus echt heel erg aantrekkelijk voor kleine kinderen,’ zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Melden batterij-incident

Sinds vorige week hebben alle kinderartsen in het land een oproep gekregen van de NVK om elk batterij-incident te melden. Maandelijks wordt deze oproep herhaald en elk kwartaal moeten de artsen een update geven over het letsel van hun patiënt. ‘Zo moeten we een beter beeld krijgen over de omvang van het probleem en de complicaties,’ zegt Angelika Kindermann, kinderarts in het AMC in Amsterdam.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD/NOS – Beeld: Shutterstock