Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

3x Waarom kinderen je beschermen tegen een burn-out

Mensen met een gezin blijken het minst gevoelig te zijn voor een burn-out. Slechts twaalf procent van de werkende ouders ervaart ernstige werkstress, terwijl bijna een op de vijf alleenstaande jonge vrouwen hier wél regelmatig last van heeft.

Hoe dit kan? We hebben het allemaal te danken aan onze kinderen. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO brengen kinderen drie belangrijke voordelen met zich mee.

Advertentie

1. Je kunt sneller omschakelen

Na een stressvolle dag kan het lastig zijn om je werk niet mee naar huis te nemen. Toch kun je met kinderen bijna niet anders: zodra je thuiskomt, word je gedwongen om de knop om te zetten en de focus te verleggen van werk naar je gezin. Voor alleenstaande vrouwen is dit anders, aldus psychotherapeut Carien Karsten. ‘Zij maken vaak langere dagen. Ook de verleiding om ’s avonds nog even op je telefoon te kijken of aan het werk te gaan is groter.’

Lees ook: Werkende moeders ervaren 40% meer stress.

2. Ouders zijn gewend om hulp te vragen

Als je op werk veel stress ervaart, is het fijn om privé een sociaal vangnet te hebben. Karsten: ‘Als je alleenstaand bent, is het soms moeilijker om je kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen, terwijl sociale steun juist kan helpen om een burn-out te voorkomen.’ Ouders zijn daarentegen gewend om hulp van anderen in te schakelen: een oppas als ze een avond uit eten willen, of hun ouders die af en toe meehelpen met het huishouden.

3. Ouders gaan er vaker op uit

Karsten: ‘Kinderen en een partner helpen om uitstapjes te maken en ontspanning te zoeken. Je gaat met vrienden of je gezin op vakantie en kunt ervaringen delen.’ Wel is het volgens Karsten verstandig om niet té veel over werk te praten. ‘Als je een vervelende werksituatie hebt en daar iedere avond over vertelt aan je partner, zit daar wel een grens aan. Dat heeft geen goede effecten op je relatie.’ Tip: zo vind je een betrouwbare oppas.

Check hier: dit zijn vier signalen die kunnen duiden op een mommy burn-out.

Bron: AD.nl – Beeld: Shutterstock