
‘Kinderen die vaak op een tablet spelen beginnen later met praten’
Het is heel verleidelijk om je kind zo nu en dan achter de tablet of smartphone te parkeren. Toch kun je dit beter niet te vaak doen. Wetenschappers hebben namelijk een verband gevonden tussen ‘schermtijd’ en een vertraagde spraakontwikkeling.
Hoe meer tijd een kind achter een scherm doorbrengt, hoe groter het risico zou zijn dat hij later begint met praten. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek.
Half uurtje extra
Aan het onderzoek, dat plaatsvond tussen 2011 en 2015, deden bijna negenhonderd kinderen mee. De kinderen waren tussen de 6 en 24 maanden oud en werden twee jaar lang gevolgd. De hoeveelheid tijd die een kind achter een scherm doorbracht bleek cruciaal te zijn voor zijn spraakontwikkeling. Voor elke 30 minuten extra per dag achter een touchscreen, liep de kans op een vertraagde spraakontwikkeling op met 49%.
Andere communicatievlakken
Er werden geen verbanden gevonden tussen schermtijd en vertraging in de ontwikkeling van kinderen op andere communicatievlakken, zoals lichaamstaal en sociale interactie. Toch doe je er volgens de wetenschappers goed aan om de schermtijd van je kind binnen de perken te houden.
Hoeveel beeldschermtijd is ‘gezond’?
Maar hoeveel beeldschermtijd per dag is nu redelijk voor kinderen? Volgens mediapedagoog Frederike Lems varieert dit per kind en ouders, maar ook per situatie. ‘Een algemeen geldend advies is lastig. Hoe ouder kinderen zijn, des te langer ze willen en mogen ‘beeldschermen’. Jonge kinderen kunnen zich simpelweg nog niet lang concentreren. Voor oudere kinderen is de verleiding vaak groter. In het rapport App, noot, muis van de stichting Mijn Kind Online luidt het advies: vijf minuten per dag voor kinderen in de leeftijd van nul tot twee jaar tot één uur per dag voor kinderen tot zes jaar.’
Handige tips
Om het tabletgebruik van je kinderen in goede banen te leiden, heeft Lems ten slotte nog een aantal handige tips:
- Doe, kijk en beleef vooral (ook) samen.
- Zorg dat wat je kind kijkt of speelt geschikt is voor zijn leeftijd.
- Heeft je kind geen aandacht meer? Doe het apparaat dan uit. Laat het beeldscherm geen ‘behang’ worden.
- Gebruik een wekker.
- Bied structuur om de tijdslimiet aan te geven. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind voor of na school of voor het eten mag beeldschermen. Kies wat past in jullie gezinsorganisatie.
- Bespreek de inhoud van een app, game of tv-programma. Daarmee kweek je wederzijds begrip. Kies (samen) bewust voor bepaalde programma’s. Daarmee verklein je de kans op oeverloos kijken.
BEKIJK OOK: Je iPhone of iPad kidsproof maken doe je zó
MEER LEZEN?
- Zó maak je een smartphone en tablet kidsproof
- Wat leren kinderen via computer, apps en tv?
- Gameverslaving: hoe voorkom je het?
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Good Housekeeping/Frederike Lems – Beeld: Shutterstock