Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kinderen kampen steeds jonger al met gehoorschade

Bij ruim veertien procent van de kinderen zijn de oren al kapot voordat zij naar de middelbare school gaan, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. 'Echt schrikbarend', meent VeiligheidNL. Om ouders en kinderen bewust te maken van gehoorschade zijn ze een campagne gestart.

Uit een onderzoek van het Erasmus MC uit juni 2018 bleek dat één op de zeven kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade heeft. Ook bleek er een verband tussen gehoorschade en het gebruik van koptelefoons en oortjes. Op basis van die resultaten besloot VeiligheidNL een vervolgonderzoek te doen, waaruit blijkt dat ouders geen idee hebben hoe hard hun kinderen het volume hebben staan van muziek, games en filmpjes en wat de gevolgen daarvan zijn.

Advertentie

Rustig

Want ook al is het misschien lekker rustig in huis als je je kinderen vraagt met oortjes in of een koptelefoon op te luisteren, het vergroot de kans op gehoorschade aanzienlijk. Dit komt vooral omdat oortjes en koptelefoons vaak van slechte kwaliteit zijn of veel te hard worden gezet.

Geluidshygiëne

Jan van der Borden is KNO-arts bij het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam en zit al dertig jaar in het vak. Ook hij en zijn collega’s merken dat hun patiënten steeds jonger zijn geworden door de jaren heen. ‘Het is heel belangrijk dat de jeugd nu geluidshygiëne wordt bijgebracht. Zet dit gerust in het rijtje van alcohol, nicotine en seks: Weet wat je doet, dan gaat het goed.’

Piep

‘Als je na het luisteren een piep of gesuis in je oor hebt, dan is dat direct een teken dat er een beschadiging is,’ zegt Van der Borden. De piep die je hoort, dat is eigenlijk de pijn in het slakkenhuis, de binnenkant van je oor. En ook al trekt de piep soms weg, diep in het oor geneest het nooit helemaal en de schade bouwt zich op. Van der Borden: ‘Vergelijk het met een brandwond aan je hand. Als dat pijn doet denk je ‘auw, dat moet ik niet meer doen.’ De piep in je oor is hetzelfde, alleen er zijn geen medicijnen of reparaties om het beter te maken.’

Gehoorschade voorkomen

  • Volumebegrenzer
    Zet de volumebegrenzer van de muziekspeler aan. Deze zorgt dat het geluid niet boven de 85 decibel uitkomt. Zit deze functie er niet op? Zet dan het volume op maximaal tweederde van het maximum.
  • Goede koptelefoon of oortjes
    Een afsluitende koptelefoon die over de oren valt is het beste. Zo zitten deze minder dicht op het trommelvlies en het omgevingsgeluid wordt afgesloten waardoor je het volume minder hoog hoeft te zetten om de muziek goed te kunnen horen.
  • Oorpauze
    Maak niet alleen afspraken over schermtijd, maar ook over hoe lang achter elkaar je kind muziek mag luisteren of gamen met een koptelefoon op. Een richtlijn hierbij is bijvoorbeeld maximaal dertig minuten achter elkaar. Neem na deze tijd een zogenoemde oorpauze.

Bron: Metro Beeld: Shutterstock