Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Aantal kinderen dat klusjes doet voor geld neemt af

Steeds minder kinderen doen klusjes in huis voor geld. In 2011 deed 61 procent van de kinderen taken voor een extra zakcentje. Nu doet nog bijna de helft van de kinderen dat. Het onderzoek van Wijzer in geldzaken is gedaan in het kader van de Week van het geld, die vandaag van start gaat.

Kinderen van ouders met een hoger inkomen doen minder vaak betaalde klusjes. Ook zijn kinderen die opgroeien in de stad minder bezig met klusjes in ruil voor geld dan kinderen die opgroeien op het platteland of kleinere steden.

Advertentie

Computerspelletjes en tijdschriften

Uit het onderzoek blijkt ook dat 4 op de 5 kinderen tussen de 8 en 11 jaar zakgeld krijgt. Driekwart van hen krijgt het zakgeld contant van de ouders. De rest krijgt het op de eigen bankrekening gestort. 86 procent van de kinderen spaart minstens de helft van zijn of haar zakgeld.

Het zakgeld dat ze wel uitgeven, besteden kinderen vaak aan speelgoed. Bij de jongens zijn vooral computerspelletjes en games populair. Meisjes geven hun geld eerder uit aan boeken en tijdschriften.

LEES OOK: Wanneer begin je met het geven van zakgeld?

Financiële opvoeding

Op duizenden basisscholen worden deze week lessen gegeven in het omgaan met geld. De Week van het geld wordt net als andere jaren geopend door koningin Máxima, erevoorzitter van Wijzer in geldzaken. De zesde editie gaat van start bij basisschool De Twaalfruiter in Vleuten.

Het Nibud geeft daar een speciale masterclass voor ouders over de financiële opvoeding. Verder worden er op basisscholen in het hele land 5.500 gastlessen gegeven. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil Wijzer in geldzaken scholieren voorbereiden op hun financiële toekomst.

Auteur: Irene de Waal – bron: NOS – foto: Shutterstock