‘Kinderen kunnen steeds minder goed zwemmen’

‘Kinderen kunnen steeds minder goed zwemmen’

De zwemvaardigheid van kinderen gaat de laatste jaren steeds meer achteruit. Ze kunnen niet alleen minder goed zwemmen, maar weten vaak ook niet wat ze moeten doen als ze in de problemen zijn.

De Reddingsbrigade in de gemeente Helden is daarom begonnen met een cursus ‘waterveilig’ voor kinderen.

Geen schoolzwemmen

In de gemeente Helden (Limburg) is al ruim vijftien jaar geen schoolzwemmen meer. ‘Daarom bieden wij schoolgaande kinderen een cursus aan,’ zegt Nico Bots van de Heldense Reddingsbrigade. Hij zag de zwemvaardigheid van kinderen in zijn gemeente sterk achteruit gaan.

Zelfredzaamheid

De cursus waterveilig moet hier verandering in brengen. ‘We kijken hierbij vooral naar de zelfredzaamheid van de kinderen.’ De cursus is bedoeld om kinderen te leren wat ze wel en niet kunnen in het water. ‘Kinderen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat ze, wanneer ze in de zee een stuk uit de kust zwemmen, ook weer terug moeten,’ zegt Bots.

‘Blijft keuze van ouders’

Nog maar 30% van de Nederlandse gemeenten ondersteunt schoolzwemmen en dit cijfer gaat volgens het Mulier Instituut, dat onderzoek doet op het gebied van sport, alleen nog maar afnemen. Toch betekent dit volgens het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) niet per se dat kinderen slechter gaan zwemmen. ‘Vrijwel iedereen haalt zijn A-diploma,’ zegt Marjolein van Tiggelen van het NPZ, ‘maar niet iedereen vindt het belangrijk om zijn of haar kind de andere diploma’s te laten halen. Het blijft een keuze van de ouders.’

Cijfers

Ter illustratie: in 2014 had 95% van de kinderen tussen de elf en zestien jaar in ieder geval één diploma, 87% had diploma A en B. Eén op de tien A-diploma’s wordt behaald via het schoolzwemmen.

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock