Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderen: liever bleekmiddel dan pop

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën, waarbij vooral kinderen tussen de 0 en 4 jaar risico lopen. De oorzaak? Kinderen vinden de kleurrijke flessen veel interessanter dan speelgoed. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van VeiligheidNL.

Bleekmiddel of pop?

Voor het onderzoek werd kinderen steeds een keuze voorgehouden: bleekmiddel of een speelgoed truck, muizengif of een pop? In 51 procent van de gevallen trokken de huishoudchemicaliën als eerste de aandacht.

Advertentie

Elke dag 1 kind

Volgens VeiligheidNL gebeuren er jaarlijks 7.500 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. Hiervan belandden 1700 slachtoffers op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis, onder wie 360 kinderen jonger dan 5 jaar. Wat neerkomt op 1 kind per dag. In de meeste gevallen liepen ze een vergiftiging op na inname.

ZIE OOK: Veilig omgaan met huishoudchemicaliën

Start campagne

Om dergelijke ongelukken te voorkomen zijn VeiligheidNL en NVWA een campagne gestart om ouders aan te sporen huishoudchemicaliën altijd buiten bereik van kinderen op te bergen.  Vraag jij je af jouw kind  ook huishoudchemicaliën zou verkiezen boven speelgoed? Doe dan hier samen de digitale test.

ZIE OOK: Veiligheid in en om het huis

Auteur: Erandi Godinez – Bron: VeiligheidNL – Foto: VeiligheidNL