Kinderen ondervoed door té gezond eten

Kinderen ondervoed door té gezond eten

Het aantal ondervoede kinderen in ons land neemt toe. Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag trekt daarom aan de bel. Vooral hoger opgeleide ouders willen 'te gezond' eten, en slaan daar makkelijk in door. Ook voor hun kinderen.

Vlak voor kerst kreeg kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis er in slechts 2 weken tijd 7 nieuwe patiënten bij met klachten door ondervoeding. ‘Daar schrok ik zo van, dat ik besloot: we moeten wat doen,’ vertelt ze in het AD.

Oppassen met ‘te gezond’ eten

Volgens Schrama moeten we oppassen met ‘te gezonde’ voeding. Aan de huidige gezondheidsrage kleven risico’s, zegt ze: ‘Je hebt ouders die hun kind een “orthorectisch dieet” laten volgen, bestaande uit voeding met onder andere weinig koolhydraten en calcium. Hierbij worden zogenaamde “superfoods” gebruikt, zoals spelt, gojibessen, quinoa en hennepzaad.’ Volgens Schrama een prima oplossing voor volwassenen met overgewicht, maar niet voor kinderen: ‘Zij kunnen hierdoor voedingsstoffen tekortkomen die ze juist hard nodig hebben om gezond op te groeien.’

Sterke vermagering en extreme vermoeidheid

Vooral het laatste jaar ziet het Juliana Kinderziekenhuis een toename van het aantal kinderen dat ondervoed is. ‘Ze komen bij ons met klachten die het gevolg zijn van sterke vermagering, zoals obstipatie (verstopping), extreme vermoeidheid, duizeligheid en kouwelijkheid. Daar maken wij ons zorgen om,’ aldus Schrama.

Ernstige gevolgen

Ondervoeding kan op korte en lange termijn nare gevolgen hebben bij kinderen, zoals het ontwikkelen van botontkalking, vitaminetekorten, groeivertraging, hart- en vaatziekten en een ontregeld menstruatiepatroon. Schrama: ‘Daarnaast zien we kinderen die hierdoor anorexia nervosa ontwikkelen. Omdat dit een zeer ernstig ziektebeeld is voor patiënt, ouders en ook de behandelaren binnen het ziekenhuis, willen we aandacht vragen voor dit probleem.’

Vooralsnog is het Juliana Kinderziekenhuis het enige ziekenhuis die over dit probleem aan de bel trekt. Er zijn nog geen landelijke cijfers of onderzoeken bekend die deze bewering ondersteunen. Wel zwengelde LINDA Magazine vorige week de discussie over het doorslaan met superfood aan door groot op de cover te zetten ‘Rot op met je chiazaad!’.

Auteur: Erandi Godinez –Bron: AD.nl/ Hagaziekenhuis.nl – Foto: Corbis/Hollandse Hoogte