Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

‘Kinderen poetsen steeds minder goed hun tanden’

Van jongs af aan vertel je aan je kind: poets goed je tanden. Toch blijkt dat het slecht gesteld is met de mondhygiëne van Nederlandse kinderen. Wat kun je daar aan doen?

‘Wees zuinig met je gebit, je hebt er maar één.’ Grote kans dat je moeder dit keer op keer herhaalde en dat je het nu tegen je eigen kind zegt. Helaas hebben veel kinderen in Nederland toch een slechte mondhygiëne. Bij verschillende leeftijdsgroepen (11-, 17- en 23-jarigen) is de mondgezondheid de afgelopen jaren namelijk verslechterd. Zo blijkt uit een groot nationaal onderzoek dat door TNO, in opdracht van Zorginstituut Nederland, in 2017 is uitgevoerd. Wel is er een lichtpuntje: de mondgezondheid onder vijfjarigen is de afgelopen jaren verbeterd!

Advertentie

Handig: 5 tips voor het eerste tandartsbezoek

Tandenpoetsen met je kind: zo houd je het leuk

Een goede mondverzorging begint met goed poetsen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Sommige kinderen vinden tandenpoetsen helemaal niets en dat maakt het een stuk moeilijker om het gebit grondig te poetsen. Is tandenpoetsen bij jou in huis altijd een strijd? Geef de moed niet op: je kunt het tot een leuke activiteit maken. Met de onderstaande tips wordt het een makkie.

 1. Leid af met een speeltje
  Bijt jouw kind op de tandenborstel? Probeer hem af te leiden met bijvoorbeeld een speeltje. Hij is daar dan drukker mee dan met de tandenborstel en het poetsen. En wees gerust: het bijten op de tandenborstel gaat meestal vanzelf over.
 2. Zet zijn favoriete liedje op
  Een kinderliedje duurt vaak rond de twee à drie minuten, perfect om de tanden op te poetsen. Je kunt ook een speciaal tandenpoetslied instellen, zo weet je kind precies wat er gaat gebeuren – vooral slim als hij het tandenpoetsen nog een beetje spannend vindt.
 3. Gebruik een app
  Tandenpoetsen wordt straks nog léúk, met dank aan apps. De GroeiGids en de GGD hebben samen een app ontwikkeld die het poetsen voor kinderen leuk moet maken. De gratis Tandenland-app is voor kinderen van twee tot zes jaar. Hij bevat onder andere een handige timer met een vrolijk tandenpoetslied en een dansende Tandenpoes. Je kunt de app zowel met een Android-toestel als een iPhone downloaden. Geen interesse in de app? Er is ook een website: Trammelant in Tandenland. 
 4. Laat hem zelf de tandenborstel kiezen
  Tandenborstels zijn er in allerlei vrolijke kleuren en met leuke figuurtjes. Als jouw kind zelf zijn tandenborstel kiest, zal hij ’m eerder willen gebruiken.
 5. Poets voor de spiegel
  De gekke bekken maken het tandenpoetsen een stuk leuker.
 6. Gebruik humor
  ‘Zie ik daar nog een worteltje?’ Een beetje humor helpt altijd. En dan kun jij weer bij die achterste kies.
 7. Maak er een spelletje van
  Heb je meerdere kinderen? Daag ze uit om zo goed mogelijk hun tanden te poetsen. Wie dit het beste heeft gedaan, mag het voorleesverhaaltje kiezen.
 8. Poets op hetzelfde moment
  Kinderen vinden het leuk om hun ouders na te doen; ga daarom ook met de tandenborstel in de weer.
 9. Laat zijn broer of zus helpen
  Zijn grote broer of zus weet precies hoe de tanden gepoetst moeten worden en kan dat vast wel even voordoen. Veel leuker om het van je grote broer of zus te leren!

Hoeveel kennis heb jij in huis?

Ken jij de basisregels om je kind te laten opgroeien met een gezonde mond en een gebit zonder gaatjes? Vul deze enquête in en test je kennis.

Bron: staatvandemondzorg.nl, zorginstituutnederland.nl en allesoverhetgebit.nl – Beeld: Shutterstock