Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Kinderen vaker online dan voor tv’

Voor het eerst brengen kinderen meer tijd op Facebook, Instagram en Netflix door dan dat ze voor de televisie zitten. Dat is de conclusie van het Britse onderzoeksbureau Childwise, dat ruim 2000 kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar ondervroeg.

Van het bekijken van video’s en het luisteren van muziek tot het spelen van spellen: het wordt tegenwoordig allemaal online gedaan. Kinderen  brengen gemiddeld zo’n 3 uur per dag online door, terwijl ze ‘maar’ 2,1 uur televisie kijken.

Advertentie

Netflix populair

Om aan te geven hoe weinig kinderen van televisie weten: volgens het onderzoek heeft 32 % van de ondervraagden geen favoriet televisieprogramma. De televisie heeft plaatsgemaakt voor Netflix: 50% van de kinderen kijkt naar Netflix, terwijl maar 46% naar BBC1 kijkt. Kinderen zitten dus nog wel voor de tv, maar kijken dan on-demand, in plaats van dat ze ‘ouderwets’ televisie kijken.

Smartphone en tablet

Naarmate kinderen ouder worden brengen ze meer tijd online door, zo blijkt uit het onderzoek. Zo zijn vijftien- en zestienjarigen gemiddeld 5 tot 6 uur per dag online via hun smartphone. Jonge kinderen daarentegen zijn vaker via de tablet online. Zij gaan online om video’s te kijken, te gamen en huiswerk te maken. Het is voor het eerst dat het gebruik van een tablet populairder is dan dat van een laptop.

LEES OOK: Smartphone en tablet kidsproof maken

Filmpjes via YouTube

YouTube is onder alle jongeren populair. Zo geeft 74% van de ondervraagden aan de videodienst te gebruiken voor het kijken naar tv-programma’s. Vooral ‘grappige’ video’s en uitlegvideo’s zijn in trek. Van de ondervraagden maakt 40% gebruik van de BBC iPlayer, de online videodienst van de omroep.

LEES OOK: Digitaal opvoeden van je peuter

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NOS – Foto: Shutterstock