Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderen vergeten zwemles heel snel

Steeds meer kinderen kunnen niet goed zwemmen, ondanks een zwemdiploma. Daarom zouden ouders vaker met hun kinderen naar het zwembad moeten om te oefenen, vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Advertentie

Schippers zei dit na aanleiding van Kamervragen van de SP.

Afschaffing niet oorzaak

SP-Kamerleden Renske Leijten en Jasper van Dijk vroegen de minister naar een mogelijk verband tussen de afgenomen zwemvaardigheid van kinderen, en het afschaffen van schoolzwemmen. Volgens Schippers is niet bewezen dat het afschaffen van het verplichte zwemonderwijs hier de oorzaak voor is. Zo zijn er lokale stimuleringsprojecten, ook vanuit het Rijk, een aantal scholen biedt volgens haar nog steeds schoolzwemmen aan.

9 mensen verdronken

Reddingsbrigade Nederland maakte vorige week nog bekend dat er deze zomer 369 mensen uit zee en binnenwateren zijn gered die het anders vermoedelijk niet hadden overleefd. Negen mensen zijn tijdens het zwemmen verdronken. Het aantal reddingen is gestegen in vergelijking met vorig jaar, toen werden er nog 342 mensen gered.

Toch 1 zwemdiploma

Ondanks de afschaffing van het schoolzwemmen haalt 94 procent van de kinderen minimaal één zwemdiploma. ”De overgrote meerderheid gaat door voor het B-diploma.” De stap om het zwem-ABC af te maken, is volgens Schippers minder vanzelfsprekend. Om ervoor te zorgen dat je kind het zwemmen niet verleert, is het belangrijk om regelmatig met je kind te gaan zwemmen.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ANP – Foto: Arie Kievit/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Alles over het A-diploma

Zo is je kind veilig in en om buitenwater

Waterveiligheid