kinderen verkeersongelukken

Zorgelijke ontwikkeling: kinderen steeds vaker betrokken bij verkeersongeluk

Wegen en fietspaden zijn steeds drukker en dat is niet zonder gevolgen: kinderen tussen de 4 en 18 jaar raken tegenwoordig vaker betrokken bij verkeersongelukken dan vier jaar geleden.

Een zorgelijke trend, vindt de politie. Zij pleiten daarom voor meer toezicht op 50-kilometerwegen in de ochtendspits, extra voorlichting over verkeersgevaren in de eigen buurt en een veiligere inrichting van de wegen.

Advertentie

Cijfers

In de eerste helft van 2017 waren bijna 3.100 kinderen en tieners betrokken bij een ongeval, terwijl vorig jaar in dezelfde periode het aantal bleef steken op zo’n 2.600. Een stijging van 18 procent, blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij verkeerskundig ict-bureau VIA, dat gegevens verzamelt over verkeersongevallen in Nederland.

‘Dikkere verkeersstromen’

De voornaamste oorzaak van de toename zou liggen bij de ‘overbelasting’ van wegen en fietspaden, aldus landelijk projectmanager infrastructuur van de politie Egbert-Jan van Hasselt. ‘Doordat onderwijsinstellingen steeds groter zijn, gaan er steeds dikkere verkeersstromen richting scholen. Enorme massa’s leerlingen beginnen tegelijk.’

Gescheiden wegen

Om een beeld te krijgen: op een gemiddelde doordeweekse dag zijn bijna drie keer zoveel kinderen bij ongevallen betrokken dan in het weekend. Bijna een kwart van de ongelukken gebeurt op de zogenaamd ‘veilige’ 30-kilometerzones; tweederde op wegen waar je vijftig mag. ‘Auto’s en fietsen moeten op 50-kilometerwegen veel vaker van elkaar gescheiden worden’, vindt de politiechef.

‘Houd je in’

Ondanks de grote risico’s is op bijna de helft van die wegen géén apart fietspad. Van Hasselt doet ook een ‘dringend beroep’ op automobilisten. Ongevallen zijn volgens hem ‘te voorkomen’ als we ‘rekening houden met het onvoorspelbare gedrag van jonge fietsers’. ‘Als er een groepje scholieren voor je fietst, houd dan in. Dat kost je nog geen twee seconden. Leef je in, je bent zelf ook jong geweest.’

Wil je weten of er bij jou in de buurt veel ongelukken gebeuren? Bekijk dan deze kaart van het AD.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD.nl – Beeld: Shutterstock