Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Kinderen die zich verkleden als superheld kunnen zich beter concentreren'

De meeste kinderen zijn gek op verkleden en geef ze eens ongelijk: in de huid van een ander kruipen ís ook heel leuk! Maar het is meer voor ze dan lollig vermaak. Zo'n Dora-pak blijkt een positief effect te hebben op het concentratievermogen.

Advertentie

Steeds meer kinderen vinden het moeilijk om zich lange tijd op iets te concentreren. Niet gek, want dankzij de komst van tablets en smartphones ligt afleiding al snel op de loer.

Saaie opdracht of iPad?

Wat kan je kind nu helpen om tóch de focus te houden? De Amerikaanse wetenschappers Rachel White van het Hamilton College en Emily Prager en Catherine Schaefer van de universiteit van Minnesota namen de proef op de som. Ze lieten kinderen tussen de vier en zes jaar een test doen waarbij ze een saaie opdracht kregen, maar er ook voor konden kiezen om met een iPad te spelen.

Verkleden als superheld

Maar er zat een addertje onder het gras: een deel van de groep mocht zich tijdens het onderzoek verkleden als een superheld, terwijl de andere kinderen hun eigen kleren aanhielden. Vervolgens kregen ze allemaal een saaie computeropdracht, die ze binnen tien minuten moesten uitvoeren. Als de kinderen zich tijdens de opdracht erg zouden vervelen, mochten ze met de iPad in de kamer ernaast gaan spelen. Wel werd ze op het hart gedrukt dat het een belangrijke taak was die ze moesten uitvoeren, dus dat ze het niet zomaar mochten opgeven.

Tot meer in staat

Uiteindelijk bleek dat de kinderen 37% van hun tijd hadden besteed aan de computeropdracht en 63% aan de iPad. Niet heel verrassend, toch? Wat wél verrassend was: de ‘superhelden’ uit de groep hielden de saaie computeropdracht een stuk langer vol dan de rest. Volgens de onderzoekers zorgt de afstand die een kind van zichzelf neemt ervoor dat hij tot meer in staat is. Ook helpt het superheldenkarakter mee. Batman, Superman, Brandweerman Sam, Dora en Spiderman kunnen alles. Als kinderen geloven dat ze zo’n superheld zijn, is een saaie computeropdracht appeltje-eitje. Dus… allemaal verkleed naar school?

Bron: Quartz – Beeld: Shutterstock