Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Driekwart van de kinderen zit verkeerd in autostoeltje (en zo moet het wél)

Hoewel de meeste ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren, blijkt dit in de praktijk flink tegen te vallen. In België wordt maar liefst driekwart van de kinderen op de verkeerde manier in hun stoeltje gezet. Helaas doen we het in Nederland niet veel beter...

Advertentie

Voor een onderzoek van het Belgische kenniscentrum Vias institute werden honderd Belgische kinderen in de auto geobserveerd. Niet alleen werd driekwart van de kinderen niet goed vastgezet, 13% werd ook nog in een verkeerd stoeltje gezet én niet vastgemaakt.

Ernstige gevolgen

Het onjuist vastmaken van je kind kan ernstige gevolgen hebben. Als je met vijftig kilometer per uur een ongeluk krijgt en je kind niet vastzit, heeft dat volgens het kenniscentrum dezelfde impact als wanneer je kind van tien meter hoog naar beneden valt.

TIP: op zoek naar een veilig autostoeltje? Bij Prénatal hebben ze een grote collectie.

Ouders niet op de hoogte

Uit het Belgische onderzoek blijkt ondanks de zorgwekkende bevindingen dat driekwart van de bestuurders denkt dat ze hun kinderen wél veilig vervoeren. ‘Dit wijst erop dat veel mensen nog altijd niet op de hoogte zijn hoe ze hun kind correct moeten vastmaken,’ zegt Vias-woordvoerder Stef Willems tegen VTM Nieuws.

Advertentie

Verkeerd bevestigd

Ook in Nederland doen we het nog te vaak fout. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat bijna driekwart van de ouders hun kinderen niet veilig vervoert. Zo zit 15% van de kinderen niet in de juiste stoel, is 33% van de autostoeltjes niet juist bevestigd en zit ruim 40% van de kinderen niet goed vast. Ook stappen veel mensen te snel over op een grotere kinderstoel.

Handige instructievideo

Vraag je je af of het stoeltje van jouw kind wel goed bevestigd is? En of het misschien tijd is voor een andere autostoel? Bekijk dan deze handige instructievideo van VeiligheidNL.

Video: Veilig in de auto

Checklist: veilig in de auto

  • Klik je kind altijd vast en niet alleen als je lang onderweg bent.
  • Zorg dat er niet te veel speling in de riempjes zit. Er mag maximaal één centimeter tussen de riempjes en het kind zitten.
  • Zorg dat de riempjes niet achter de rug of onder de oksel door lopen.
  • Zorg dat de gordel niet gedraaid is.
  • Zet je kind niet met een dikke jas aan in de autostoel.
  • Informeer welk zitje geschikt is voor de lengte en het gewicht van jouw kind.
  • Plaats het zitje in de juiste richting.
  • Als je kind zichzelf vastklikt, controleer dan of dat op de juiste manier is gedaan.

Bron: VRT.be – Beeld: Shutterstock


Erandi Godinez

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu