Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderfilms minder onschuldig dan gedacht?

Animatiefilms voor kinderen zouden minder onschuldig zijn dan wij denken. Onderzoekers beweren namelijk dat kinderfilms, opvallend genoeg, vaak veel meer ‘dood en verderf’ bevatten dan gewone films. Karakters in animatiefilms gaan zelfs 2 keer vaak dood dan ‘echte’ filmpersonages. ‘Broeinesten van moord en chaos,’ aldus de onderzoekers

Advertentie

Dit blijkt allemaal uit een onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal. Britse en Canadese onderzoekers trekken die conclusies nadat ze de 45 meest succesvolle animatiefilms bestudeerden die tussen 1973 en 2013 zijn uitgebracht.

Belangrijke personages

Hoe meet je het gehalte ‘dood en verderf’ in een kinderfilm? Bij dit onderzoek ging men als volgt te werk: per film werd bekeken hoe lang het duurde voordat één van de belangrijkste personages in de film het loodje legde. Ook bekeken ze of het om een ‘gewelddadige dood’ ging, en of het een ouder van één van de belangrijkste personages in de film betrof. Vervolgens werden de animatiefilms voor kinderen vergeleken met gewone films die in hetzelfde jaar uit kwamen.

Tekenfilmfiguren vaker de pineut

Het bleek dat een belangrijk personage in een animatiefilm voor kinderen een 2,5 keer grotere kans had om dood te gaan dan een personage in een volwassenen. De kans dat een personage in een animatiefilm werd vermoord, bleek maar liefst 3 keer groter te zijn dan in een volwassenenfilm.

Ouders en kinderen eerst

De conclusies die naar aanleiding van het onderzoek zijn getrokken gaan nog verder: ouders van belangrijke personages in een animatiefilms zouden maar liefst een 5 keer grotere kans hebben om dood te gaan dan ouders van belangrijke personages in een gewone speelfilm. En dat niet alleen: in animatiefilms zijn het meestal ook nog eens ouders en kinderen die als eerste de pineut zijn.

Advertentie

Finding Nemo en Tarzan

Als voorbeeld geven de onderzoekers de animatiefilm Finding Nemo. De film is nog maar 4 minuten bezig of de moeder van Nemo wordt al opgegeten. In de film Tarzan leggen de ouders van de hoofdpersoon 4 minuten en 8 seconden nadat de film is begonnen al het loodje.

‘Broeinesten van moord en chaos’

‘In plaats van onschadelijke en vriendelijkere alternatieven zijn animatiefilms voor kinderen broeinesten van moord en chaos,’ stellen de onderzoekers. Hoewel Ze wijzen erop dat dergelijke verhalen een diepe indruk kunnen maken op kinderen en langdurig effect kunnen hebben.

Geen verandering in hoeveelheid geweld

Overigens hebben het genre en het aantal jaar geleden dat de film is verschenen geen effect gehad op de resultaten: de onderzoekers menen dat de hoeveelheid geweld in kinderfilms niet veranderd is sinds de verschijning van Sneeuwwitje in 1937. Daarin wordt Sneeuwwitjes stiefmoeder, de boze koningin, door bliksem getroffen, van een rots afgeduwd en vervolgens door een rotsblok verpletterd.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Scientias.nl – Foto: 123rf

Advertentie

 

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu