Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kinderopvangtoeslag in 2020: hier moet je op letten

Als je partner en jij werken of een studie volgen en je kinderen naar een crèche, bso of gastouder gaan, hebben jullie recht op kinderopvangtoeslag. Ook als je alleenstaand bent, heb je recht op deze toeslag. Maar het is belangrijk dat de Belastingdienst de juiste gegevens heeft, zodat je niet in de problemen raakt.

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, is afhankelijk van een hoop factoren. Hoeveel uur je partner en jij werken, het uurtarief van de opvang of gastouder, het aantal kinderen én jullie inkomen. De maximum te vergoeden uurprijzen voor 2020 zijn vastgesteld: die vind je hier.

Advertentie

Verplichte eigen bijdrage

Als de opvang van jouw kind duurder is de maximum uurprijs in 2020, dan betaal je het verschil zelf. Maar ook als de kosten wél binnen de maximum uurprijs vallen, betaal je een deel zelf: de verplichte eigen bijdrage. Hoeveel dat is, is afhankelijk van je (gezamenlijke) inkomen. De kosten voor de opvang van een tweede, derde, vierde kind worden voor een groter deel vergoed dan voor de eerste. Zelfs als het gezamenlijke inkomen hoger is dan 194.136 euro, neemt het Rijk bij een tweede, derde en vierde kind twee derde van de kosten van de opvang voor haar rekening.

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Een belangrijke voorwaarde voor de kinderopvangtoeslag is dat zowel jij als je partner werken. Dit kan in loondienst, als zzp’er, artiest of freelancer zijn. Maar ook als je bezig bent met een erkende opleiding, een traject naar werk of een inburgeringstraject volgt, kun je kinderopvangtoeslag ontvangen. Lees hier alle voorwaarden om recht te hebben op kinderopvangtoeslag in 2020. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen voor hoeveel uur je maximaal recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Lees ook: Wet kinderopvang 2020: dit zijn de regels

Let op!

Belangenvereniging BOinK vertegenwoordigt ouders in de kinderopvangbranche. Zij benadrukken in het AD dat het belangrijk is om wijzigingen in het inkomen of de opvang zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. ‘We zitten midden in de Kinderopvangtoeslagaffaire’, zegt woordvoerder Gjalt Jellesma. Om te voorkomen dat ouders onverwacht toeslag terug moeten betalen, is het belangrijk dat de aanvraag klopt en up-to-date is. ‘Kijk of het contract met de opvang klopt, schat het aantal af te nemen uren vooraf iets te laag en je inkomen iets te hoog in’, adviseert Jellesma.

Fraude en te veel betalen voorkomen

Het is ook mogelijk om de toeslag direct te laten storten op de rekening van de opvang. Dat raadt BOinK stellig af. In het verleden werden ouders zo de dupe van fraude of raakten bij een faillissement hun geld kwijt. ‘Je blijft zelf verantwoordelijk voor de kinderopvangtoeslag. Als er fouten zijn gemaakt bij de aanvraag, klopt de fiscus bij jou aan’, zegt Jellesma. ‘Geef daarom nooit je DigiD af om de aanvraag door anderen te laten invullen, want jij bent verantwoordelijk dat deze klopt.’ Ook adviseert de belangenvereniging om het uurtarief van de opvang goed te bekijken. ‘Vooral bij bso’s kan het tarief soms een euro per uur hoger liggen dan de maximum uurprijs’, zegt Jellesma. ‘Bij het laagste inkomen, betaal je zelf 28 cent per uur voor buitenschoolse opvang. Als daar nog een euro bij komt, is dat vervelend. Wees je daar van bewust.’

Veranderingen in 2020

Ouders krijgen in 2020 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij.

Bron: AD – beeld: Shutterstock