Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kinderwens zet vrouwen op achterstand bij sollicitatie

Heb je een kinderwens of al kleine kinderen rondlopen en ga je solliciteren? Dan sta je bij een sollicitatie al met 1-0 achter. Uit een recente analyse blijkt dat werkgevers dit vaak een te groot risico vinden.

Advertentie

Voor de analyse werden 9000 sollicitaties, uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, onder de loep genoemen. Maar de conclusies zullen ook opgaan voor andere landen, stelt een van de betrokken onderzoekers, professor Doris Weichselbaumer van de Universiteit van Linz in Oostenrijk.

Geen kinderwens

De reden dat de onderzoekers juist in deze landen onderzoek deden, heeft te maken met het feit dat – anders dan in Nederland – het daar gebruikelijk (maar niet verplicht) is om op een cv te vermelden wat je burgerlijke staat én de leeftijd van je kinderen is. In Duitsland wordt soms zelfs de zin ‘gezin compleet’ toegevoegd om aan te geven dat je geen kinderwens meer hebt.

Lees ook: Wel stress, geen vrije tijd: veel moeders worstelen met balans tussen gezin en werk

Kansen

Uit de analyse blijkt dat singles een voorsprong hebben op getrouwde vrouwen zonder kinderen, omdat van die laatste groep wordt aangenomen dat de kans groter is dat ze binnenkort aan kinderen willen beginnen. Ook vrouwen met jonge kinderen hebben minder kans op een parttime baan. Er vindt pas een kantelpunt plaats als de kinderen ouder zijn dan negen jaar.

Vaker ziek

Volgens de onderzoekers zijn werkgevers bang dat werkende moeders zich vaker ziek zullen melden en daardoor hogere kosten met zich meebrengen. Vrouwen die mogelijk zwanger kunnen raken, gelden ook als onhandig: werkgevers vinden het een gedoe om tijdelijk vervanging te regelen of taken te verdelen onder het overige personeel. Met name kleinere bedrijven vinden dat lastig.

Advertentie

Terechte angst?

Maar is die angst terecht? Ook dat is onderzocht. Wat blijkt: hoe ouder hun kind is, hoe minder dagen per jaar vrouwen zich ziek melden bij hun baas. Vrouwen met twee kinderen waarbij het jongste kind nog geen één jaar is, melden zich gemiddeld drie tot vier dagen per jaar ziek vanwege het kind. Is het jongste kind negen jaar, dan is dat nog maar één dag per jaar. Opmerkelijk is wel dat vaders met twee kinderen, waarvan de jongste één jaar is, zich maar een dag per jaar afmelden bij hun werkgever vanwege de ziekte van hun kind.

Lees ook: Calamiteitenverlof: aan het werk als je kind ziek is?

Fulltime

De onderzoekers zagen dit soort discriminatie overigens alleen bij sollicitaties voor parttime banen. ‘Werkgevers gaan ervan uit dat vrouwen die vijf dagen werken het thuis beter geregeld hebben. Ze gaan voor die baan en, zo is de aanname, hebben thuis een partner, oppas of grootouder die voor het kind zorgt’, verklaart Wechselbaumer het verschil.

Lees ook: Vaders willen meer zorgen voor kind, maar voelen weinig steun van baas

Bron: RTL Z Beeld: Shutterstock