Klas leert gebarentaal voor doof vriendje

Mirzana Coralic vroeg of haar dove zoon Zejd les kon krijgen op een basisschool in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Het schoolbestuur stemde in. En nu leert de hele klas gebarentaal.

Afgelopen jaar besloot de moeder van Zejd hem naar een normale school te sturen. Het jongetje had het daar moeilijk mee. Hij is doof en hoewel de juf op haar eigen manier met hem probeerde te communiceren, was dat niet genoeg. Daarom besloot ze alle klasgenootjes van Zejd gebarentaal te leren zodat hij zich niet eenzaam en onbegrepen zou voelen.

Zejd heeft geluk met zijn klas

In Bosnië is er nauwelijks voldoende geld om de scholen draaiende te houden. Kinderen met een handicap worden overgelaten aan de zorg van hun ouders en eventuele goede wil van schoolpersoneel. Zejd heeft geluk.

School is weer leuk

Drie maanden later hebben al zijn klasgenootjes de basis van gebarentaal onder de knie. Volgens juf Sanela Ljumanovic is het zelfvertrouwen van Zejd sindsdien met sprongen vooruit gegaan. ‘Hij vindt het weer leuk om naar school te gaan. Hij is vrolijk en gemotiveerd’, zegt zijn moeder tegen de Britse Metro.

Alle kinderen gebarentaal

Zejds klasgenootjes hebben er zelfs zoveel lol in, dat ze hun ouders thuis ook gebarentaal leren. De juf hoopt nu dat alle kinderen van de school vanaf groep 3 gebarentaal krijgen. ‘Iedereen vindt het leuk om een nieuwe taal te leren. Het doel is ook om Zejd te leren liplezen. Hij is een goed, slim kind.’

Bekijk de foto’s van Zejd en zijn klasgenoten.

LEES OOK: Hoortoestellen kinderen worden weer vergoed

Bron: Metro.co.uk – foto: Shutterstock