Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Knoeikonten aan tafel hebben later minder kans op overgewicht

Als je veel waarde hecht aan een schone vloer, kun je je baby het beste voeren. Maar volgens onderzoek heeft dat geknoei wél een groot voordeel: baby’s die zelf eten hebben later vaker een gezond gewicht.

Advertentie

Vast voedsel

Baby’s die zelf hun gang mogen gaan, zouden ook nog gezonder eten en minder kans hebben op overgewicht, aldus Amy Brown, onderzoeker aan de Britse Swansea University. Brown doet onder andere onderzoek naar borstvoeding, het afbouwen daarvan en het introduceren van het eerste vaste voedsel bij baby’s. Voor haar nieuwe boek bekeek ze verschillende studies over deze onderwerpen.

Stoppen met eten

Haar voornaamste bevinding? Kinderen van zes maanden of ouder zouden eigenlijk niet met een lepel gevoerd moeten worden. Als kinderen namelijk zelf mogen bepalen wat en hoeveel ze eten, kunnen ze beter stoppen met eten zodra ze vol zitten.

Overgewicht

Uit onderzoek dat Brown in 2013 zelf deed onder zo’n driehonderd kinderen bleek dat baby’s die tussen de zes en twaalf maanden met een lepel gevoerd worden, op latere leeftijd vaak te zwaar zijn. Van de onderzochte kinderen in deze groep had zo’n twintig procent overgewicht.

Knoeikonten

Kinderen die vanaf de eerste hapjes zelf eten in hun mond mochten stoppen en op de grond mochten gooien, hadden vaker een gezond gewicht. In deze groep was slechts 8 procent te zwaar.

Advertentie

Meer onderzoek

Brown geef wel toe dat haar onderzoek beperkingen heeft. Zo zijn de resultaten van het onderzoek gebaseerd op zelfrapportage van moeders. Er is daarom meer en uitgebreider onderzoek nodig om te kunnen zeggen of er écht een verband is tussen de manier waarop kinderen hun eerste hapjes krijgen en hun gewicht en eetgewoontes op latere leeftijd.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Wiley Online Library – Beeld: Shutterstock