wc-rol knutselen

Knutselen met een wc-rol: op Belgische scholen is het niet meer toegestaan

De wc-rol is misschien wel één van de meest veelzijdige stukjes karton om mee te knutselen. Daarnaast is het ook nog eens lekker goedkoop. Toch is het op steeds meer Belgische scholen niet meer toegestaan om met wc-rollen te knutselen.

Ze vinden het namelijk niet hygiënisch om met iets te werken dat op de wc hangt.

Advertentie

Liever keukenrollen

‘Ouders weten intussen wel dat we de rollen niet accepteren’, zegt ze. ‘Wc-rolhouders zijn niet altijd afgesloten en iedereen weet ook dat kleine kinderen niet steeds even netjes zijn op het toilet. Voor de zekerheid kiezen wij dus keukenrollen,’ zo vertelt een directrice van een van de scholen aan Het Laatste Nieuws.

‘Kijk liever naar de wc’s’

Microbioloog Rijkelt Beumer vindt het maar zielig voor de kinderen, want volgens hem is het een vrij overdreven maatregel. ‘Er is een hele kleine kans dat er iets op de wc-rol komt, en dan moet je het ook nog eens in je mond krijgen’, zegt hij. ‘Je kunt dan beter naar de wc’s kijken op basisscholen. Die wordt door relatief veel kinderen gebruikt, en vaak maar één keer per dag schoongemaakt. De kans dat daar iets gebeurt is oneindig veel groter.’

Goed handen wassen

Ook kun je volgens Beumer beter de nadruk leggen op het goed wassen van je handen bij kinderen, als je toch iets aan de hygiëne wilt doen. Bacteriën er ook gewoon bij in een omgeving met veel kinderen, zegt de microbioloog. ‘Door de blokken zou ook een ziekte kunnen worden doorgegeven, maar dan moet je elke keer dat iemand iets aanraakt de boel desinfecteren.’

Nederland

De PO-raad heeft overigens in Nederland geen signalen opgevangen dat scholen ophouden met het gebruik van wc-rollen, dus hier kunnen kinderen er voorlopig nog lekker mee blijven door knutselen! Hier tien leuke dingen die je van een wc-rol kunt maken.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Het Laatste Nieuws – Beeld: Shutterstock