Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Koffie en borstvoeding: zo zit dat

Kom je niet op gang zonder je vaste bakkie pleur in de morgen? Wie zwanger is en verslingerd aan minstens één cappuccino per dag, vraagt zich vast af: hoe zit dat eigenlijk ná de zwangerschap, als je borstvoeding geeft?

Advertentie

Koffie en borstvoeding

Wanneer je een kop koffie drinkt, gaat een kleine hoeveelheid van de cafeïne naar de moedermelk. En met kleine hoeveelheid bedoelen we minder dan 1%. Máár, is je kind jonger dan drie maanden oud? Let dan extra op je koffie-inname. Het metabolisme van een pasgeborene werkt namelijk nog niet optimaal, waardoor de cafeïne met moeite het lichaam verlaat. En dan kan die 1% een pasgeborene prikkelbaar maken en zorgen voor slapeloosheid bij je kleintje. Dit geldt trouwens niet alleen voor koffie, maar ook voor andere dranken met relatief veel cafeïne, zoals cola, energydrinks (liever laten staan!) en – wie had dat gedacht – chocolademelk.

Richtlijn

Is je baby ouder dan drie maanden, dan kun je langzaam beginnen met het drinken van één kop koffie per dag, wat gelijk staat aan zo’n 200 milligram cafeïne. Dat is althans het advies van het Voedingscentrum. Weet wel dat verschillende soorten koffiebonen, verschillende hoeveelheden cafeïne kunnen bevatten. Check dus goed de verpakking wanneer je koffiebonen in huis haalt. Haal vaak je koffie buiten de deur, vraag het na bij de barista. Zo bevat een Starbucks koffietje gemiddeld 330 mg cafeïne, maar dat kan bij een Coffee Company anders zijn.

Hoeveel cafeïne de verschillende dranken gemiddeld bevatten staat in dit handige overzicht van het Voedingscentrum.

Product Milligram cafeïne per 100 milliliter of per 100 gram  Portiegrootte Milligram cafeïne per portie
Koffie – filter 70 Kopje 125 ml 85
Koffie – instant 50 Kopje 125 ml 60
Koffie – espresso 130 Kopje 50 ml 65
Decaf 2,5 Kopje 125 ml 3
Thee (zwart/groen) 25 Kopje 125 ml 30
Cola 10 Glas 180 ml 18
IJsthee 9 Glas 180 ml 16
Energiedrank 30 Blikje 250 ml 80
Energie shot 135 Blikje 60 ml 80
Chocolademelk 2 Beker 180 ml 4
Pure chocolade 40 30 gr, dat is 1/3 reep* 14
Melk chocolade 20 30 gr, dat is 1/3 reep* 6

Test

Merk je op dat je kind alerter of onrustiger oogt dan normaal? Schrap koffie een paar dagen uit je dieet om te zien of het een verschil maakt. Is de conclusie dat je je bakkie ‘echte’ koffie beter kan laten staan, nu je borstvoeding geeft? Ga dan voor cafeïnevrije koffie. Maar let op: een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog twee tot vier milligram cafeïne. In koffievervangers, zoals Bambu, zit helemaal geen cafeïne.

Bron: Voedingscentrum – Beeld: Shutterstock