Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kolven in het openbaar: niets geks aan of doe maar niet?

Geef je borstvoeding, dan ontkom je niet aan kolfsessies. Zeker als je weer gaat werken, of om een andere reden langer de deur uit moet. Je kunt je dan terugtrekken in een wc of pashokje, maar sommige vrouwen vinden dat helemaal niets. Zij vinden dat kolven in het openbaar moet kunnen. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Advertentie

Bijna een derde van alle moeders voelt zich onprettig bij het geven van borstvoeding in openbare gelegenheden zoals een park, sportclub, speeltuin of café. Cijfers over kolven in het openbaar zijn niet bekend. Toch duiken er steeds vaker vrouwen op in de media die zonder gêne in het openbaar een voorraad moedermelk aanleggen.

Kolven tijdens een triatlon

Zo haalde de Amerikaanse Jaime Sloan pasgeleden het nieuws omdat zij tijdens haar deelname aan een triatlon al rennend melk afkolfde. Tijdens het parcours van een Halve Ironman (een zwemtocht van 1,9 km, een fietstocht van 90 km en een hardloopwedstrijd 21,1 km!) besloot ze niet te stoppen om te kolven, maar dit gewoon al rennende te doen. Bang dat haar persoonlijke record anders zou sneuvelen. ‘Ik was eerst bang dat ik rare blikken zou krijgen of zelfs zou worden gediskwalificeerd vanwege aanstootgevend gedrag,’ vertelt ze aan HuffingtonPost, ‘maar ik heb mijn best gedaan om het zoveel mogelijk te bedekken en het ging prima.’ Volgens de moeder die bij de luchtmacht werkt, kreeg ze voornamelijk positieve reacties in de vorm van glimlachende gezichten. Ze hoopt dat haar actie vrouwen laat zien dat er niets mis is met kolven in het openbaar en je als vrouw en moeder alles kunt bereiken wat je wilt.

Doutzen is pro

Ook Neerlands trots Doutzen deelde ooit een foto waarop ze aan het kolven is. Bij de Instagram-post schrijft ze: ‘Ik promoot borstvoeding, het beste voor je baby als het mogelijk is.’ De reacties zijn overwegend positief, maar er zijn ook mensen die niet begrijpen waarom zoiets privé publiek moet worden. Zo reageert ene Sjaak als volgt: ‘Waarom moet dit op Insta? Omdat het natuurlijk is??? Poepen is ook natuurlijk. Maar dat post niemand.’

 

Advertentie
Dit bericht bekijken op Instagram

 

Daily routine! I’m pomoting breastfeeding, it’s the best for your baby when possible! #breastfeeding #breastpump #breastfeedingmom #breastfeedingawareness

Een bericht gedeeld door Doutzen Kroes (@doutzen) op

Lees ook: Deze 13 bekende moeders geven borstvoeding in het openbaar

Noodgedwongen

Jamie en Doutzen deelden weloverwogen een kolfmoment met de wereld. Soms heb je deze keuze niet als je borstvoeding geeft en breekt nood wetten. Omdat er geen pashokje of wc in de buurt is en je borsten op knappen staan. Of omdat het op je werk gewoon bar slecht geregeld is. En dat komt vaker voor dan dat je misschien denkt. Ondanks dat vrouwen na hun zwangerschapsverlof recht hebben op een kolfruimte op het werk die voldoet aan de wettelijke eisen, belandt een grote meerderheid nog steeds in het serverhok. Soms wordt er zelfs moedermelk afgetapt in de auto, zo blijkt uit grootschalig onderzoek dat wij eerder deden. Of moet je dus letterlijk met de borsten bloot in het openbaar. Liever dat dan pijn en een nat shirt. Bekijk deze ongemakkelijke foto’s van kolvende moeders maar eens.

Tip over kolven op het werk: dit zijn je rechten.

Jouw mening

Moet kolven in het openbaar gewoon kunnen, is nu de vraag. Dat Doutzen overwegend positieve reacties kreeg op de foto, is natuurlijk niet zo gek. Het zijn tenslotte haar volgers, vaak fans, die reageren. Maar de kans is groot dat jij heel andere reacties kunt verwachten als je pontificaal ergens een kolfapparaat aan je borst zet. Wij zijn benieuwd hoe jij hierover denkt. Zou kolven, net als het geven van borstvoeding, in het openbaar heel gewoon moeten zijn? Of is dit te privé? En heb jij weleens in het openbaar gekolft of is er geen haar op je hoofd die daar aan denkt. Laat het weten op onze Facebook-pagina.

Bron hoofdbeeld: HuffingtonPost

Commercieel – Prenatal – Offer – jas

Leuke winterjassen

Lieve houtje touwtje jasje
Shop nu