
Koningin Máxima verrast het Babyhuis met een bezoek
Het Babyhuis in Dordrecht werd vanochtend verrast met wel heel bijzonder bezoek. Koningin Máxima kwam langs om met moeders die met hun baby's in dit huis verbleven, te praten over deze bijzondere plek. Ouders van Nu was erbij.
Koningin Máxima is beschermvrouwe van het Oranje Fonds en kwam op bezoek in het kader van het nieuwe Oranje Fonds programma ‘Vrijwillige zorg in het gezin’. Zij sprak uitgebreid met de moeders in het huis en met oprichtster Barbara Muller. En uiteraard kon ze het niet laten even met een van de baby’s te knuffelen.
Wat doet Het Babyhuis?
Het Babyhuis biedt zo lang als nodig woonruimte en begeleiding aan zwangere vrouwen en moeders met een baby. In een huiselijke situatie wonen de moeders en baby’s samen en worden ze aan alle kanten geholpen hun situatie te verbeteren. Denk aan hulp om hun financiën op orde te krijgen, psychische hulp of wat extra begeleiding bij de verzorging van kun kind. Er staat in het Babyhuis 24/7 een vast team voor de moeders klaar, bestaande uit onder andere een kraamverzorgende en een psycholoog en een groot aantal vrijwilligers. Dit zodat moeder en kind samen een betere toekomst krijgen. Ook, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, krijgen ze in het huis in alle rust de kans om een band op te bouwen met hun baby. De hechting tussen moeder en kind staat dan ook centraal bij het Babyhuis.
Anders te vondeling gelegd
Dat Koningin Máxima het Babyhuis een warm hart toedraagt, is wel duidelijk tijdens het bezoek. Ze praat uitgebreid met de medewerkers en is oprecht geïnteresseerd in de moeders die haar hun aangrijpende verhalen vertellen. Zoals Mirella (28) die tot voor kort met haar zoontje in het Babyhuis verbleef. Ze vertelt dat ze een half uur voor de deur van het Babyhuis stond, voordat ze aan durfde te bellen. ‘Ik wist dat zodra ik aanbelde mijn leven zou veranderen.’ Een goede zet, want kort daarvoor had ze nog onderzocht waar ze haar baby legaal te vondeling kon leggen. Nu, dertien maanden later, kan ze zich geen leven zonder haar zoon voorstellen. ‘En dat allemaal door de geweldige mensen bij het Babyhuis. Ze hebben me dag en nacht bijgestaan.’ Koningin Máxima is duidelijk onder de indruk van het verhaal en spreekt haar bewondering uit voor het verschil dat het Babyhuis heeft gemaakt in het leven van deze jonge moeder en haar kind.
Postnatale depressie
Ook Eeke deelt haar verhaal met Koningin Máxima . Ze vertelt dat ze het allemaal voor elkaar had. Ze was getrouwd, had een baan en zij en haar man wilden graag een kind. Toch stond ze niet veel later met haar huilende baby in het ziekenhuis en zei: ‘Als dit het is, wil ik het niet.’ Een postnatale depressie. Ook haar heeft het Babyhuis veel positiefs gebracht. Had Eeke de reguliere wegen gevolgd, dan was ze waarschijnlijk gescheiden van haar kind opgenomen. Wat natuurlijk niet goed is voor de hechting. Nu kon ze samen met haar kind in het Babyhuis verblijven, waar ze psychische bijstand kreeg en vooral rust. Eeke: ‘Ik kreeg paniekaanvallen als mijn dochter huilde. Het was dan ook heel fijn dat hier dan iemand even de baby overnam, zodat ik bij kon komen. Ook ’s nachts zorgde een vrijwilliger soms voor mijn kind, zodat ik een nacht door kon slapen.’ Koningin Máxima beaamt meteen hoe heerlijk dat is. Dit klinkt zo welgemeend, dat we helemaal voor ons zien hoe zij en Koning Willem-Alexander soms midden in de nacht één van de huilende prinsesjes opgelucht aan een kindermeisje gaven. Maar dat is natuurlijk puur onze fantasie.
Kijk hier voor meer informatie over het Babyhuis en het geweldige werk dat ze doen.
Door: Mariska Schulte. Beeld: Oranjefonds/ Bart Homburg.