koningsdag
door

Koningsdag wordt Woningsdag: 11x tips voor een spetterende feestdag thuis

Cupcakes verkopen op de vrijmarkt, buurtborrels en openluchtoptredens: deze Koningsdag zit het er even niet in. Maar niet getreurd, want 'Woningsdag' is alsnog een goede reden om de oranje slingers van zolder te halen. Onder het mom 'het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen' maken jullie er zo thuis toch een groot feest van.

 1. Duik de keuken in voor oranje tompoucen


  Geen Koningsdag, of eh… Woningsdag, zonder oranje tompoucen. Duik op de 26ste alvast de keuken in en laat je kind gezellig meehelpen. Door samen tompoucen te maken, komen jullie helemaal in de oranje-stemming. Met bladerdeeg, slagroom, melk en nog een paar ingrediënten die je al in huis hebt, maak je heel makkelijk zelf tompoucen. Eet smakelijk!

  Meer inspiratie? 10x samen bakken voor Koningsdag

 2. Versier iedere hoek van de woonkamer

  Hoe kom je in de feeststemming? Door het huis vrolijk aan te kleden. Laat de oranje bom voor één dag in huis ontploffen. De vlaggetjes mogen kriskras door de woonkamer, de ballonnen misstaan niet in de hoek en uiteraard mogen de rood-wit-blauwe accenten niet ontbreken. Vlaggetjes op je wangen en klaar!

 3. Trek jullie mooiste outfit aan

  Is je kind gek op verkleden? Op 27 april mogen jullie alles uit de kast halen om zo mooi en gek mogelijk voor de dag te komen. Uiteraard moet iedereen wel de leuke outfits bekijken, dus via FaceTime kunnen ze vol trots hun outfit laten zien aan opa’s, oma’s, en nichtjes en neefjes.

 4. Zing mee met het Wilhelmus

  Zingen jullie om 10.00 uur ook uit volle borst mee met het Wilhelmus? De musici van het Concertgebouworkest zetten het nummer in, zodat jullie vanuit de woonkamer, tuin of het balkon mee kunnen zingen (of spelen!). Alle informatie vind je hier.

 5. Doe mee aan Vondelpark Live

  Had je kind zich er zo op verheugd om op de vrijmarkt zijn muzikale kunsten te laten zien? Of een dansje? Of wilde hij graag een record hoelahoepen? Doe dan mee aan Vondelpark Live. Maak vooraf samen met je kind een profiel aan, upload een foto en daarna krijg je een mail met info toegestuurd. Op Koningsdag kan je kind vervolgens zijn talenten laten zien in een live-filmpje en kunnen anderen hem bekijken en geld in zijn spaarpotje doneren. Je kunt je kind hier aanmelden. Let op: om mee te doen heb je een YouTube-account nodig.

 6. Stel jullie persoonlijke Oranje-afspeellijst samen

  Na het Wilhelmus kan het echte feest beginnen. Maar wat is een feestje zonder de muziek? Stel een te gekke Oranje-lijst samen. Nummers als ‘Fitlala’ en ‘Pasapas’ van Kinderen voor Kinderen mogen niet in de playlist ontbreken voor de jongste gezinsleden. Voor de ouders is het wel zo grappig om uit te pakken met You’ll Never Walk Alone en andere klassiekers die verrassend goed bij de huidige tijdgeest passen. 😉

 7. Word koning voor één dag

  Koning of koningin zijn, is een speciale taak die slechts door enkele personen vervuld mag worden. Dit jaar is het op Koningsdag iets anders: jouw kind wordt koning(in) voor één dag. Met deze ‘Ik ben een koning’-les kunnen kinderen van tien tot twaalf jaar laten zien hoe zijn hun steentje bijdragen. Als ze klaar zijn, mogen ze de speciale ‘ik ben een koning’-poster met naam uitprinten om vervolgens op het raam te plakken. Zo weet iedereen in de buurt dat in dit huis een heuse koning(in) woont.

 8. Speel oud-Hollandse spelletjes

  Koekhappen, spijkerpoepen, sjoelen… 27 april is toch dé dag voor oud-Hollandse spelletjes. Wie kan dat het beste? Maak een mooie speelkaart of werk met een stickersysteem om te zien wie de spelletjeskoning is. Wie uiteindelijk de meeste stickers heeft, of de hoogste score, mag tijdens het avondeten op de versierde koningstroon zitten.

  Tip! Oud-Hollandse spelletjes voor alle leeftijden

 9. Toost ’s middags op de koning

  Om 16.00 uur proost heel Nederland op de 53ste verjaardag van de koning. Doen jullie ook mee? De kinderen aan de oranje limonade en jullie hebben na de spelletjes wel een oranjebitter verdiend. Hierbij verklaren we de thuisborrel voor geopend!

 10. Zet een heus oranje diner op tafel

  Een voorafje van tomatensoep met broodjes, als hoofd een pasta bolognese en een sinaasappelijscake na. Wijs de chef van de dag aan en het kokkerellen kan beginnen. Geen zin om te koken? Oranje hapjes als oranjesoesjes, kaassouflés en vlammetjes doen het ook altijd goed bij de borrel.

 11. Organiseer een pubquiz

  Liggen de kinderen moe maar voldaan in bed? Dan kan het feest voor jullie nu beginnen. Videobel met vrienden of familieleden en organiseer een heuse pubquiz. Stel een geinige quiz samen, mail van tevoren alvast een antwoordvel en de quiz kan beginnen. Hoe persoonlijker je ‘m maakt, hoe leuker.

Beeld: Shutterstock