Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kosten van vrijwillige ouderbijdrage lopen uit de hand

Ouders zijn steeds meer geld kwijt aan schoolreisjes en andere extra activiteiten op de basisschool. Sinds 2006 zijn de kosten van de vrijwillige ouderbijdrage bijna verdubbelt, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Advertentie

In 2006 moesten ouders nog gemiddeld 38 euro per kind per jaar betalen, in 2016 was dat 61 euro.

Niet verplicht

Hoewel het onderwijs in Nederland gratis is, mogen scholen wel geld vragen voor extra activiteiten naast het schoolprogramma. Denk bijvoorbeeld aan een schoolreis, de kerstviering of schooltuintjes. Deze vrijwillige ouderbijdrage is niet verplicht. Ouders mogen zelf bepalen of ze die betalen of niet.

Extra activiteiten

Toch weten veel ouders niet dat ze die keuze hebben, zegt Peter Hulsen van Ouders en Onderwijs. ‘Scholen vinden dat ze van de overheid te weinig geld krijgen, waardoor de grens van wat bij ouders wordt neergelegd wordt opgerekt.’ Van het verplichte lesprogramma mogen kinderen van de wet niet worden uitgesloten, van extra activiteiten wel.

Niet bij kerstdiner

Zo kwam een school uit Hellevoetsluis in december nog in het nieuws, omdat zij zeven kinderen wilden uitsluiten van het kerstdiner. De reden? Hun ouders hadden de ouderbijdrage niet betaald. Na vragen van het AD werden ze uiteindelijk toch toegelaten.

Hulp van gemeente

Ouders die het geld niet kunnen missen maar ook niet willen dat hun kinderen worden buitengesloten, kunnen vaak terecht bij gemeenten en soms bij een fonds van de school zelf. Maar niet alle ouders zijn van deze mogelijkheden op de hoogte, zegt een woordvoerder van de PO-raad, de organisatie van besturen in het primair onderwijs. ‘Hoe dan ook zou een kind nooit uitgesloten mogen worden van activiteiten.’

Grote verschillen

De verschillen tussen de bedragen die scholen vragen zijn groot. ‘Er zitten enorme uitschieters tussen,’ zegt Hulsen. Zo zijn er scholen die honderden euro’s per jaar vragen, terwijl anderen het bij een paar tientjes houden. Ook betalen sommige scholen schoolreizen uit de pot met ouderbijdragen, terwijl andere scholen voor elke activiteit een aparte rekening sturen.

690 per jaar

De Inspectie voor het Onderwijs deed in 2014 voor het laatst onderzoek naar de ouderbijdragen in het basisonderwijs en concludeerde toen dat acht procent van de scholen meer dan vijftig euro vraagt per kind en drie procent meer dan honderd euro. Het hoogste bedrag dat de inspectie in 2014 zag langskomen, was maar liefst 690 euro per jaar.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Trouw – Beeld: Shutterstock