Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kraamzorg hoort in basispakket

Kraamzorg moet in het basispakket blijven, maar er moet wel kritischer worden gekeken naar het aantal uren dat verleend wordt. Dit adviseert het Zorginstituut aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Volgens het Zorginstituut Nederland is kraamzorg een ‘onlosmakelijk onderdeel’ van de geboortezorg. Wel kan er beter worden gekeken naar hoeveel en welke kraamzorg jonge ouders nodig hebben.

Advertentie

‘Overbodige luxe’

Minister Schippers vroeg burgers in 2013 om suggesties te doen over eventuele bezuinigingen in de zorg. De kraamzorg werd meerdere keren genoemd. Sommige mensen gaven als reden op dat ze verwachten nooit kinderen te krijgen, anderen noemden de kraamzorg een ‘overbodige luxe’.

Voorkomen van wiegendood

Het Zorginstituut spreekt de argumenten tegen. Zo stellen zij in een conceptadvies aan Schippers dat de kraamzorg helpt bij het voorkomen van wiegendood, bij het geven van adviezen over borstvoeding en bij het signaleren van borstvoedingsrisico’s.

Solidair met andere groepen

Dat sommige mensen nooit gebruik zullen gaan maken van kraamzorg is het Zorginstituut niet relevant. Woordvoerder Michiel  Geldof: ‘Dat geldt eigenlijk voor de hele zorg, het idee van een verzekering is dat je solidair bent met andere groepen.’

Niet meer uren dan noodzakelijk

De huidige kraamzorg is volgens het Zorginstuut echter wel aan een ‘opfrisbeurt’ toe. Zo zijn er nu nog standaardpakketten en worden vaak alle uren in dat pakket ‘opgemaakt’. Volgens het Zorginstituut zouden de uren zowel naar boven als naar beneden bijgesteld moeten kunnen worden, als ouders meer of juist minder zorg nodig hebben.

Over 3 weken wordt het definitieve advies gepubliceerd. Het komt bijna nooit voor dat een minister een dergelijk advies niet overneemt.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NOS – Foto: Robin Utrecht/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Kraamzorg

Taken van de kraamverzorgende