Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Kwaliteit juffen en meesters verbeterd’

De kwaliteit van pas afgestudeerde leerkrachten is de afgelopen 3 jaar flink verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie naar de kwaliteit van de pabo.

Advertentie

Het goede nieuws komt na jaren van kritiek op de kwaliteit van nieuwe basisschooldocenten.

Beter in rekenen en taal

Pas afgestudeerde leerkrachten kunnen beter orde houden, hebben meer vakkennis, maken gevarieerdere lessen en zijn beter in taal en rekenen. 10 jaar geleden was er veel kritiek op het niveau van de pabostudenten, waarna in 2006 een verplichte taal- en rekentoets werd ingevoerd. Dit zorgde in eerste instantie voor veel uitval op de pabo, maar lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Zelf vaak ontevreden

Er is ook minder positief nieuws. De jonge leerkrachten geven zelf aan vaak nog ontevreden te zijn over de kwaliteit van de pabo. De helft vindt dat de pabo te weinig voorbereidt op het lesgeven aan kinderen met een voorsprong of achterstand. Eén op de drie krijgt te weinig kennis mee van het vak Engels, en één op de vijf is ontevreden over de opleiding als geheel.

‘Beter luisteren’

Inspecteur-generaal van het onderwijs Monique Vogelzang geeft in Trouw aan dat door de focus op taal en rekenen, andere onderwerpen misschien een beetje op de achtergrond zijn geraakt. Ze wil dat de pabo’s beter gaan luisteren naar pas afgestudeerden: ‘Er is een stevige kwaliteitsslag gemaakt, maar het kan nog ambitieuzer.‘

Advertentie

Verder verbeteren

De onderwijsinspectie verwacht dat het niveau van jonge leerkrachten nog verder omhoog zal gaan. Komend jaar moeten nieuwe studenten namelijk toelatingstoetsen doen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek, als zij in die vakken geen eindexamen hebben gedaan. Ook wil Vogelzang dat er meer inwerk- en bijscholingsprogramma’s komen voor pas afgestudeerde docenten.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Trouw – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Wennen op de basisschool

Wat leert mijn kind op de basisschool?

Advertentie