Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kwart van Nederlandse kinderen heeft slechte motoriek

Er zou meer aandacht moeten komen voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Dit concluderen experts na aanleiding van een groot onderzoek naar de bewegingsvaardigheid van kinderen in Nederland.

Bijna een kwart van de kinderen scoorde een onvoldoende in de bewegingstest.

Advertentie

Parcours

Het afgelopen half jaar deden 16.000 basisschoolleerlingen tussen de zes en elf jaar mee aan de Motorische Quotiënt (MQ)-scan. Kinderen moesten een parcours afleggen waarbij ze onder andere moesten rennen, springen en gooien. Tegelijkertijd werd hun motoriek gemeten.

Zorgelijk

Bij 23,5% van de kinderen bleek de motoriek onvoldoende. Dat is zorgelijk, vinden de onderzoekers. ‘Als je iets niet goed kunt, zul je er uiteindelijk mee stoppen,’ zegt onderzoeker en voormalig topsporter Ruben Houkes over sporten door kinderen.

Oefeningen

De motorische vaardigheid van een kind wordt bepaald door een combinatie van factoren. Een kind heeft een bepaalde genetische aanleg, maar door middel van oefeningen kan de motoriek verder worden ontwikkeld. ‘Net zoals je zwemmen en fietsen hebt moeten leren, moet je ook leren bewegen,’ zegt René Wormhoudt, fysioloog bij de KNVB en bedenker van de MQ-test.

Belangrijk voor de gezondheid

Houkes is het hiermee eens. ‘Het is van essentieel belang dat kinderen goed leren bewegen. Zo zullen ze minder snel geblesseerd raken en hun gezondheid profiteert ervan. Als kinderen beter bewegen, doen ze dat ook met meer plezier.’

Minder buitenspelen

Dat de motorische vaardigheid van kinderen in het algemeen achteruit gaat, is volgens onderzoeker en mede-ontwikkelaar van de MQ-scan Joris Hoeboer niet zo gek. ‘We weten in de wetenschap dat de motorische vaardigheid de afgelopen twintig jaar aan het instorten is. Kinderen spelen minder buiten, zitten achter een schermpje en bewegen een stuk minder dan vroeger.’

Professionele gymleraren

Toch laten deze cijfers volgens de onderzoekers voor het eerst zien wat de urgentie van het probleem is. ‘Wat mij betreft, moeten we ons afvragen waarom er niet op elke basisschool een professionele gymleraar staat,’ zegt Hoeboer.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock