Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Lampionnen maken voor Sint Maarten

Op 11 november is het Sint Maarten. De dag waarop kinderen met zelf geknutselde lampions door de buurt lopen en liedjes zingen aan de deur, in ruil voor snoepgoed of (worst case scenario) een mandarijn.

Advertentie

Het verhaal

De feestdag Sint Maarten draait om de heer Martinus van Tours, geboren in het jaar 316 (jawel). Martinus was een bijzondere man. Het gerucht gaat dat de populaire heilige in de Middeleeuwen eens een zieke man op het hoofd kuste, die ter plekke genas. Hij is tachtig jaar geworden en werd op 11 november begraven. Met de naar hem genoemde feestdag, de elfde van de elfde, gedenken we hem.

Lampionnen maken

Doen jullie dit jaar ook aan Sint Maarten? Een aantal leuke en eenvoudige knutselideeën voor lampionnen.

Schaap

Beeeh! Leuk en simpel om te maken is dit lieve schaap. Blaas een ballon op en bekleed deze voor 3/4 met papier-maché. Wanner het papier-maché hard is prik je de ballon door. Nu heb je het lijfje van het schaap. Beplak deze met bolletjes wol en knip uit dik papier het hoofd en zijn pootjes. Met ijzerdraad (twee gaatjes tegenover elkaar prikken, aan de bovenkant van het lijfje) maak je het handvat. Zet er tot slot een glaasje met waxinelichtje in en klaar is kees.

 

Advertentie

 

Sneeuwpop

En ander simpel maar o zo leuk idee is deze sneeuwpop met oorwarmers. Het enige dat je nodig hebt is wat papier en frutsels, een lege melkfles en een sliert met lichtjes voor er in. Maak de fles goed schoon, laat ‘m drogen en vul de fles met de sliert aan lichtjes (op batterij). Deze kun je kopen bij Xenos, Action of online. Plak er vervolgens ogen, een neus en een mond op van dik papier. Met wat ijzerdraad omwikkelt met stof (verkrijgbaar bij Hema) maak je het handvat. Tot slot geef je de sneeuwpop een paar oorwarmers. Pompons om de prikgaten in de fles te verdoezelen.

 

 

Amsterdams herenhuis

Speaking of melk: snij met een stanleymes raampjes en deuren uit een melkpak. Dit pak kan je kind vervolgens gaan verven of versieren met kleurtjes. Bevestig een hengel (Action) of stok aan de bovenkant, zet er een waxinelampje in en je bent klaar.

 

Advertentie

Ufo met buitenaards wezen

Plak 2 papieren bordjes op elkaar met daarin 2 fietslampjes, met daar bovenop een plastic bekertje ondersteboven. Maar ho stop: vóórdat je het bekertje vastlijmt bovenop de ufo, knutsel je een poppetje uit de ruimte (één oog = buitenaards wezen) om in het bekertje te zetten. Wedden dat je met deze creatie hoge ogen gooit 🙂

 

‘Schitterend’ schilderij

Is jouw kind een Picasso in de dop? Geef hem of haar een leeg pistoletzakje als blank canvas, om te bekliederen met waskrijt of aquarelverf (ecoline). Ook leuk: maak een drieluik en bevestig de drie pistoletzakjes aan één hengel. Of maak er een uiltje van het zakje zoals hier.