Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Lang tv kijken maakt kinderen dikker

Kleuters die langer dan 2 uur per dag voor de buis zitten, zijn gemiddeld ‘dikker’ dan kinderen die dit niet doen. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 2000 kinderen. Het is de eerste keer dat dit verband wordt aangetoond bij jonge kinderen.

Advertentie

Tv en computer

Bij volwassenen is al veel langer bekend dat er een verband is tussen lang stilzitten en gewichtstoename. Voor onderzoekers van VUmc, AMC en GGD Amsterdam reden om uit te zoeken hoe dit bij kinderen tussen de 5 en 6 jaar zit. Zij waren vooral nieuwsgierig naar de gezondheidseffecten van televisiekijken en computergebruik.

Meer buikvet

Het blijkt dat kinderen die meer dan 2 uur per dag tv keken gemiddeld een grotere buikomvang hadden. Een grotere buikomvang betekent ook meer buikvet, wat weer samenhangt met een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

Geen ongunstige bloedwaarden

Er werd geen verband gevonden tussen het zitgedrag en bloedglucose, bloedlipiden of bloeddruk, ook allemaal risicofactoren van hart- en vaatziekten. Volgens hoogleraar sociale geneeskunde Mai Chin A Paw van VUmc zegt dit echter niks: ‘Deze kinderen zijn nog jong. We volgen ze verder, want het zou kunnen dat ze nog ongunstige bloedwaarden ontwikkelen’.

Let op kijkgedrag

Ouders zouden het kijkgedrag van hun kleuter goed in de gaten moeten te houden, aldus Chin A Paw: ‘Wij laten nu zien dat het zitgedrag ook al bij jonge kinderen problemen oplevert. De aanbeveling moet bijna wel zijn: haal je kinderen op tijd achter de tv vandaan’.

Advertentie

De ABCD-studie is een grootschalig en langlopend onderzoek naar de gezondheid van achtduizend in Amsterdam geboren kinderen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: VUmc – Foto: iStock

 

Lees ook:

Verantwoord televisie kijken:

Welk apparaat op welke leeftijd?