Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Langer ouderschapsverlof met behoud helft van salaris vanaf 2022

Jonge ouders kunnen binnenkort langer en deels betaald van hun pasgeboren kind genieten. De regeling rond het ouderschapsverlof wordt vanaf augustus 2022 uitgebreid. Wat houdt die nieuwe regeling precies in?

Advertentie

Wie over twee jaar ouderschapsverlof wil opnemen, krijgt daar in de eerste negen weken deels voor betaald. De verlofweken moeten wel in het eerste jaar van je kind worden opgenomen. Dat heeft het kabinet besloten.

Lees ook: Ouderschapsverlof, waar heb je recht op?

Eerlijke taakverdeling

De nieuwe regeling moet het makkelijker maken om het verlof ook daadwerkelijk op te nemen. Ouders krijgen zo de mogelijkheid om te werken én meer tijd door te brengen met hun pasgeboren kind. Door dit al vroeg te doen, hoopt het kabinet dat ouders de taken tussen de zorg voor jonge kinderen en werken eerlijker verdelen.

Jonge moeders

Op dit moment voelen kersverse vaders zich soms gedwongen om meer uren te blijven werken, terwijl moeders meer tijd steken in de zorg voor de kinderen. Daar leiden het huidige belastingstelsel, de kinderopvang en onze normen en waarden toe, zegt minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs). Met de nieuwe regeling wil het kabinet het voor kersverse moeders mogelijk maken om na de geboorte van het kind langer te blijven werken.

Nieuwe regeling

Met de nieuwe regeling kan iedere ouder die zorgt voor een kind jonger dan acht jaar, zowel vader als moeder, ouderschapsverlof opnemen. Per kind heeft een ouder één keer recht op het ouderschapsverlof. Het verlof kan ook worden opgenomen voor adoptie-, pleeg- en stiefkinderen die bij de ouders wonen. De duur van het verlof hangt af van het aantal uren dat je werkt. Je hebt recht op 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Deze uren kunnen in één keer of gespreid worden opgenomen. In principe wordt ouderschapsverlof niet uitbetaald, tenzij daarover in de cao andere afspraken staan.

Advertentie

Moeders mogen naast hun zestien tot twintig weken betaald zwangerschapsverlof dus vanaf 1 augustus 2022 ook negen weken deels betaald ouderschapsverlof opnemen.

1 juli 2020

Partners krijgen sinds 1 januari 2019 vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 komen daar vijf weken betaald verlof bij, die je partner in de eerste zes maanden van je baby mogen opnemen. Met de negen weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 komt het (deels) betaalde partnerverlof op vijftien weken in totaal.

Vaderschapsverlof en partnerverlof 2020: hoe zit dat precies?

Bron: ad.nl, volkskrant.nl, nos.nl – Beeld: Shutterstock

Advertentie