Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Langer verlof bij meerlingen

Goed nieuws: vrouwen die zwanger zijn van een meerling hebben in de toekomst recht op 4 weken extra verlof. Dit heeft de Tweede Kamer afgelopen dinsdag besloten.

Advertentie

Moeders van een meerling krijgen vanaf nu in totaal 20 weken zwangerschapsverlof. Het verlof gaat niet, zoals bij een gewone zwangerschap, na 34 weken in, maar al na 30 weken zwangerschap.

Erkenning

De Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (NVOM) pleit al jaren voor langer verlof bij een meerlingzwangerschap. Zij laten weten ‘verheugd’ te zijn dat ‘nu erkend wordt dat een meerlingzwangerschap geen normale zwangerschap is.’

Zware periode

Een meerlingzwangerschap is vaak fysiek, mentaal en emotioneel erg zwaar voor de ouders. De hersteltijd van de moeder duurt meestal dan ook langer dan bij een normale zwangerschap.

Meer risico’s

Daarnaast brengt een meerlingzwangerschap meer risico’s met zich mee: de kans dat de baby’s in een couveuse moeten verblijven is 7 keer groter dan bij een eenlingsbaby. Ook hebben meerlingmoeders vaker last van oedeem (vochtophoping) en een hoge bloeddruk. Het op tijd stoppen met werken én rustig aan doen is dan ook zeer belangrijk bij een meerlingzwangerschap. De nieuwe maatregel biedt aanstaande en prille meerlingmoeders die gelegenheid.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NVOM – Foto: Skynesher/iStock