Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
spelen
door

'Ze laten spelen is het beste dat je als ouder voor je kind kunt doen'

Kinderartsen zouden vaker 'spelen' als medicijn moeten voorschrijven. Spelen speelt een cruciale rol bij de gezonde ontwikkeling van een kind, maar ze doen het steeds minder. Daar moet verandering in komen, vindt de American Academy of Pediatrics.

Advertentie

De American Academy of Pediatrics (AAP) benadrukt opnieuw hoe belangrijk het is dat kinderen de tijd en de ruimte krijgen om te spelen. Spelen zorgt voor creatieve, nieuwsgierige, gezondere kinderen met 21e eeuwse vaardigheden, stellen de pedagogen in een nieuw rapport.

Prestatiedruk

Uit een enquête onder negenduizend Amerikaanse kinderen en hun ouders blijkt dat maar de helft van de kinderen die nog niet naar school gaan, dagelijks met hun ouders naar buiten gaat voor een wandeling of om te spelen. Dat kinderen tegenwoordig minder tijd en ruimte hebben om vrij te spelen heeft volgens de onderzoekers verschillende oorzaken. Zo zijn veel ouders bezorgd over de veiligheid van hun kind en ook speelt de toegankelijkheid van parken en andere speelomgevingen een rol. Daarnaast verleggen ouders hun focus door de toenemende prestatiedruk van spelen naar andere activiteiten.

Digitale wereld

Ook zagen de onderzoekers dat het gebruik van technologie en media een zware concurrent is van het ouderwetse spelen. En ja, zeggen ze, van sommige media kunnen kinderen erg veel leren. Ook filmpjes en computerspelletjes kunnen bijdragen aan het vergroten van de nieuwsgierigheid van een kind. Persoonlijk contact blijft echter cruciaal voor zijn ontwikkeling.

Relatie

‘Laten spelen is een van de beste dingen die je als ouder voor je kind kunt doen’, zegt dr. Michael Yogman, kinderarts en hoofdonderzoeker. ‘Het helpt kinderen taal, rekenen en sociale vaardigheden te leren. Ook vermindert het stress. Spelen is bovendien ook voor ouders belangrijk, omdat het delen van vrolijke momenten tijdens het spelen jullie onderlinge relatie versterkt.’

Hij adviseert ouders dan ook om ‘kinderen meer het voortouw te laten nemen, zodat ze hun eigen nieuwsgierigheid kunnen volgen’. En daar kun je volgens hem niet vroeg genoeg mee beginnen. Zo noemt hij ‘Kiekeboe’ het belangrijkste spel als een baby nog maar een paar maanden oud is en moedigt hij ouders aan te reageren op het non-verbale gedrag van hun baby, zoals glimlachen naar een glimlachende baby. ‘En als je kind je vraagt ​​om te spelen, zeg dan alsjeblieft ja.’

Bron: Huffington Post Beeld: Shutterstock

Redactioneel – offer – Buggy’s

Op zoek naar Buggy's

Bekijk nu