Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Op déze leeftijd zijn baby's het schattigst (en dit is waarom)

Hoe verliefd je vanaf de geboorte ook bent op je kind, de ugly truth is dat veel kersverse ouders hun pasgeboren baby (stiekem) niet bepaald de allermooiste vinden. Is een baby 6 maanden oud, dan is dat helemaal anders. Ouders vinden hun kind dan het allerschattigste en knapste wezentje op aarde volgens onderzoekers. Dit is waarom.

Onderzoekers aan de Canadese Brock University publiceerden hier onlangs een artikel over in Evolution and Human Behaviour. In hun onderzoek lieten ze 142 volwassenen foto’s zien van kleine kinderen: pasgeborenen, baby’s van drie maanden en kinderen van een half jaar oud. Vervolgens vroegen ze de deelnemers hoe waarschijnlijk het was dat ze een van de kinderen zouden adopteren, op basis van onder andere hun schattigheid.

Advertentie

Schattiger

Baby’s van een halfjaar kwamen verreweg als favoriet uit de bus, gevolgd door de kinderen van drie maanden. ‘Pasgeborenen zijn gewoon niet schattig genoeg’, zegt onderzoekster Prarthana Franklin daarover. ‘En dat is opmerkelijk, want we denken meestal: hoe jonger het kind, hoe schattiger.’

Lees ook: Uit onderzoek blijkt dat knappe ouders vaker een dochter krijgen

De onderzoekers vermoeden dat de ouder-kindhechting vertraagd wordt tot de baby zes maanden oud is. Op die leeftijd hebben ze meer kans om ziekten te overleven. ‘Door de hechting te vertragen, zou het voor de ouders beter te verdragen zijn als hun baby overlijdt voordat hij een halfjaar is’, zegt een van de onderzoekers.

Overleven

Tegelijkertijd zijn ouders en andere volwassenen zo ‘ontworpen’ dat we baby’s van een halfjaar en ouder het schattigst vinden. Die kinderen hebben de meeste kans om te overleven en zouden vanuit evolutionair oogpunt dan ook het beschikbare eten moeten krijgen. Onderzoek suggereert overigens dat we kinderen het schattigst vinden tot ze ongeveer 4,5 jaar oud zijn.

Ook schattig: de mooiste voor en na zwangerschapsfoto’s

Bron: Fatherly. Beeld: iStock