Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Leer je peuter eten in 3 stappen

Het is soms om wanhopig van te worden, het eetgedrag van peuters. Wetenschappers hebben nu de oplossing gevonden. Zij ontdekten de meest effectieve manier om peuters te verleiden om gevarieerd te eten.

Advertentie

Met hun versie van de 3 R’en is van vrijwel elke peuter een smulpaap te maken.

RRR

De onderzoekers hebben hun eigen draai gegeven aan wat wij kennen als RRR: Rust, Reinheid en Regelmaat. Volgens hen zijn Repetition (herhaling), Role Modelling (voorleven) en Rewards (belonen) de oplossing. Dat betekent vaker achter elkaar hetzelfde aanbieden, eerst zelf proeven en laten zien hoe lekker je het vindt en vervolgens je kind belonen als hij ook een hapje neemt.

Steeds kieskeuriger

De meeste peuters hebben wel een of meerdere fases waarin ze moeilijk eten. Dat is normaal, maar het gevaar bestaat dat ze steeds kieskeuriger worden en uiteindelijk nog maar weinig verschillende dingen eten. Dat terwijl de basis voor een gezond eetpatroon in de peutertijd wordt gelegd. Volgens de onderzoekers hebben ouders behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde methodes om hun kinderen beter te leren eten.

14 dagen

Voor het onderzoek kregen 115 peuters 14 dagen dezelfde groente aangeboden. De kinderen waren verdeeld in 4 groepen die ieder met een andere strategie werden benaderd:

Advertentie
  • herhaaldelijk aanbieden
  • herhaaldelijk aanbieden en voorleven
  • herhaaldelijk aanbieden en belonen
  • een combinatie van alle drie

Vooral de kinderen die volgens de 3 R’en werden benaderd gingen veel meer groente eten en vonden de groente na verloop van tijd ook lekkerder.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Aston University – Foto: 123rf

 

Lees meer:

Problemen met eten
Tips voor aan tafel
Moeilijke eters
Strijd aan tafel