Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Leerlingen basisschool worden steeds vaker geschorst

Op de basisschool zijn vorig schooljaar 436 leerlingen langer dan één dag naar huis gestuurd vanwege hun gedrag. Een jaar eerder waren dit er nog 275. Dit blijkt uit cijfers van de Inspectie van het onderwijs.

Advertentie

Ook op de middelbare school stijgt het aantal schorsingen en verwijderingen.

Reden schorsing

Maar wat is nu een reden voor zo’n schorsing? Leerlingen die uit het basisonderwijs geschorst worden, hebben zich meestal zo misdragen (fysiek of in woorden), dat de veiligheid van andere kinderen of het schoolpersoneel wordt bedreigd. In de meeste gevallen gaat het om jongens (87 procent) en vaak hebben de kinderen last van psychische of psychiatrische problemen.

Flevoland

Katholieke basisscholen schorsen naar verhouding het minst en openbare basisscholen het meest. Opvallend is dat er vorig jaar in Flevoland veel vaker basisschoolkinderen naar huis zijn gestuurd dan in andere provincies. Hoe dat precies kan weet de inspectie niet. ”Daar hebben we ook geen onderzoek naar gedaan,” zegt een woordvoerder.

Meldingsplicht

De inspectie vermoedt dat de forse stijging van het aantal geschorste leerlingen op de basisschool komt doordat scholen moeten wennen aan het melden van schorsingen. Dit is sinds 1 augustus 2014 verplicht en volgens de inspectie duurt het meestal even voor alle scholen daar naar handelen.

Advertentie

Speciaal onderwijs

Opvallend is dat deze regel in het speciaal onderwijs ook in 2014 van kracht is gegaan, en daar bleef het aantal schorsingen met 905 nagenoeg gelijk. Wel daalde het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs, waardoor er relatief meer schorsingen waren.

Mag een school mijn kind zomaar schorsen?

Een basisschool staat altijd in zijn recht om een kind te schorsen of te verwijderen. Een geschorst kind mag tijdelijk geen lessen volgen en mag niet op school komen. Dit geldt ook voor scholen voor speciaal basisonderwijs. Scholen mogen een kind maximaal 1 week (5 schooldagen) schorsen. Ben jij het als ouder niet eens met de schorsing? Dan kun je op 2 manieren bezwaar maken:

  • Openbare school: je kunt bezwaar maken bij het schoolbestuur. Levert dit niets op, dan kunt je naar de bestuursrechter stappen.
  • Bijzondere school: je kunt naar de civiele rechter stappen. Ook kun je een klacht indienen over de schorsing.

MEER LEZEN?

BEKIJK OOK: Dit eten kinderen wereldwijd als lunch op school

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD/Rijksoverheid– Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu