Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Lekker kletsen goed voor taalontwikkeling baby

Babbel jij ook zo nu en dan lekker gedachteloos weg tegen je kleintje? Vooral blijven doen! Uit Iers onderzoek blijkt namelijk dat dit hartstikke goed is voor de taalontwikkeling van een kind.

Advertentie

Voor het onderzoek aan de Limerick University in Ierland werden 7845 baby’s van 9 maanden oud geobserveerd. De groep bestond enerzijds uit baby’s die regelmatig werden voorgelezen en anderzijds uit baby’s tegen wie vaak werd gekletst.

Kletsen beter dan voorlezen

Onderzoekers gingen ervan uit dat een verhaaltje voor het slapen gaan meer voordelen zou hebben dan een gezellige babbel. Het tegendeel bleek echter waar: voorlezen is prima, maar lekker weg kletsen blijkt 4 keer beter te zijn voor de taalontwikkeling van kinderen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het probleemoplossend vermogen van het kind.

Gezellig praatje

Overigens hoeft het praatje geen diepgaande conversatie te zijn. Gezellig kletsen terwijl je de vaatwasser afruimt blijkt al voldoende te zijn.

Blijven voorlezen

Toch mag voorlezen niet zomaar overboord gegooid worden. Eerdere studies wezen al uit dat voorlezen vanaf de geboorte helpt bij het opbouwen van een woordenschat.

Advertentie

Meer lezen: Zo verloopt de spraakontwikkeling bij peuters

Bron: Sundaytimes – Foto: 123rf