Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Leren schrijven hoeft niet meer

Op Finse basisscholen zijn vanaf 2016 schrijflessen verleden tijd. Aap, Noot en Mies verschijnen vanaf dat moment op een tablet. Reden? De Finnen vinden leren schrijven met pen en papier maar ouderwets.

Advertentie

Anno 2014 zijn de tablet en laptop niet meer weg te denken uit ons leven. Ook op basisscholen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van computers. En als toch al bijna alles tegenwoordig met een touchscreen of toetsenbord gaat, waarom dan niet ook de schrijflessen, aldus de Finnen.

Eerste land in EU

Vanaf schooljaar 2016-2017 krijgen jonge Finse leerlingen typ- in plaats van schrijflessen. Finland, volgens meerdere ranglijsten het beste onderwijsland ter wereld, is daarmee het eerste land in Europa dat stopt met schrijflessen.

Typen relevanter

Minna Harmanen van de Finse Onderwijsraad staat volledig achter het besluit: ‘Typen is vandaag de dag simpelweg relevanter dan schrijven,’ zegt ze tegen een Finse krant. Leraren reageren overwegend positief op het nieuws, zolang leerlingen maar het verschil tussen hoofd- en kleine letters kunnen aangeven.

Fijne motoriek

Maar hoe zit het dan met de fijne motoriek die kinderen leren ontwikkelen tijdens het schrijven? Volgens de Finse Vereniging voor Leraren  hoeven ouders zich daar geen zorgen over te maken. De basisschoolleerlingen krijgen namelijk extra tekenlessen en wat meer uren handvaardigheid, om ook dit goed onder de knie te krijgen.

Advertentie

Belang van schrijven

Toch zijn er volgens schrijfdeskundige Aartje Schoemaker, van het Platform Handschriftontwikkeling, genoeg redenen om de ‘ouderwetse’ schrijflessen door te zetten, zo laat zij weten aan Trouw. ‘Een schrijfbeweging vergt optimale coördinatie tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Wij erkennen het belang van typen, maar de hersenontwikkeling van kinderen is meer gebaat bij schrijflessen.’

Hersenen reageren anders

Schoemaker kan zich dan ook niet vinden in de bewering dat de hersenontwikkeling van de Finse scholieren straks gestimuleerd wordt door extra teken- of handvaardigheidslessen. ‘Die vergelijking gaat niet op, de hersenen reageren niet op dezelfde manier bij tekenen.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Trouw – Foto: Corbis/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Spelend leren: letterbrij

Advertentie

Naar de basisschool

iPad-scholen

 

 

 

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu