Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Levensbelangrijk: slapen met de deuren dicht

Je moet er niet aan denken, maar zoiets simpels als het sluiten van de deuren in huis voordat je gaat slapen kan je leven redden als er brand uitbreekt. Het zorgt ervoor dat je tijd wint om te vluchten uit huis.

Advertentie

Deuren dicht

Vandaag op 1 oktober starten de Nationale Brandpreventieweken. De komende weken wordt landelijk aandacht gevestigd op het sluiten van deuren als men gaat slapen. Een eenvoudige handeling dat levens kan redden.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Levensbelangrijk

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting vertellen aan RTL Nieuws: ‘Veel mensen sluiten de binnendeuren niet bij het naar bed gaan, terwijl de overlevingskans bij een woningbrand extreem toeneemt wanneer de deuren gesloten zijn en blijven.’ De onderzoek resultaten zijn niet mis en het kan dan ook niet vaak genoeg benadrukt worden. ’Er zijn praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren.’ Door de slaapkamerdeur gesloten te houden kan giftige rook (het gevaarlijkste bij brand) nog een tijd wegblijven.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons zonder camera van dit jaar

Defecte rookmelder

Controleer tot slot ook de rookmelders in huis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 70 procent van de huizen waar een rookmelder is geplaatst, slechts 45 procent van die rookmelders ook echt werken. En dat moet veranderen.

KIJK OOK: Papaklas: zo maak je je huis veilig voor een baby
In deze aflevering laten Floris en Sander zien hoe je je huis beveiligt voor een baby. En dat kan natuurlijk maar op één manier: door zelf op onderzoek uit te gaan. Wat komt een baby op zijn tocht door het huis allemaal tegen? En waarom zou je eigenlijk een traphekje voor de keuken moeten plaatsen?

Advertentie

MEER LEZEN? 

Auteur: Marjolein Schel – Bron: RTL / Brandpreventieweek.nl – Beeld: Shutterstock