Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8x belangrijke levenslessen die je kunt leren van je peuter of kleuter

De hele dag ben je bezig met het opvoeden van je kind. Je leert hem wat hij wel en niet mag of hoe hij iets het beste kan doen. Maar wist je dat jij ook heel veel van je kind kunt leren? Zelfs als hij nog hartstikke jong is?

 1. Geniet van het moment

  Kinderen kunnen van de kleinste dingen genieten. Schelpen zoeken op het strand, eikels en kastanjes verzamelen in het bos of buiten stoepkrijten. Ze ontdekken elke dag nieuwe dingen, maken plezier en vinden niet snel iets saai, want ze doen dingen nog niet op de automatische piloot. Bovendien zijn ze van nature mindful. Als je samen met je kind torens aan het bouwen bent, denk jij misschien stiekem ondertussen aan die stapel wasgoed of die paar boodschappen die je nog moet halen. Heeft je kind geen last van, die geniet écht van het moment. Neem daar vooral een voorbeeld aan.

  Lees ook: mindfulness voor kinderen

 2. Spelen

  Eindeloos met een trein spelen, een Lego-auto in elkaar zetten of minutenlang alle boekjes uit de kast trekken en daarin bladeren. Kinderen doen niets liever dan spelen. Ze zitten dan helemaal in hun eigen wereldje en horen niets meer om zich heen. En laat spelen nou net zo goed ontspannend werken als je geen kind meer bent. Denk bijvoorbeeld aan een tennissen, gamen of een ouderwets potje Mens-erger-je-niet.

 3. Rustig aan

  Sta jij ’s morgens vroeg als een razende brood te smeren om je kind op tijd op het kinderdagverblijf te krijgen, presteert hij het om net op het moment dat je de deur uit wil een volle luier te produceren. Tja, het begrip ‘tijd’ zegt jonge kinderen nou eenmaal niets. En dan maakt het leven wel zo relaxed. Natuurlijk ontkom je er niet aan om rekening met de tijd te houden als je werkt of je kind weg moet brengen. Maar is het niet nodig om op je vrije dag of in de weekenden per se ergens op tijd te komen, doe dan vooral rustig aan.

  Lees ook: 5x ochtend-hacks voor ouders

 4. Wees nieuwsgierig

  Een baby stopt van alles en nog wat in zijn mond om zo de wereld te ontdekken, een peuter wil alles aanraken en kleuters stellen de grappigste en soms meest brutale vragen. Dat doen ze omdat ze nieuwsgierig zijn en alles willen weten en leren. Die nieuwsgierigheid zijn veel volwassenen helaas kwijtgeraakt. We willen bijvoorbeeld niet onbeleefd overkomen door naar iets te vragen of we zijn bang om dom over te komen. Zonde! Je steekt altijd iets op als je vragen stelt. Gewoon doen dus.

 5. Toon je gevoelens

  Een peuter die in de supermarkt zijn zin niet krijgt en huilend op de grond gaat liggen. Elke ouder maakt het vroeg of laat mee. Zo’n driftbui is voor jou als ouder vervelend, maar het hoort wel bij de ontwikkeling van je peuter. En je kunt er nog een voorbeeld aan nemen ook. Niet dat jij jezelf ook op de grond moet storten als het niet gaat hoe je wilt, maar af en toe je ware gevoelens tonen kan geen kwaad. Dit kan misverstanden voorkomen en juist voor begrip en medeleven zorgen.

  Lees ook: driftbuien en peuters, het sterrenbeeld verraadt hoe erg het wordt

 6. Wees eerlijk

  Heeft je vriendin iets aan dat haar voor geen meter staat of vind je de zelfgebakken taart van je schoonmoeder niet te eten? Waarschijnlijk zeg je er niets van, want je wil niemand kwetsen. Misschien probeer je er zelfs nog iets positiefs over te zeggen om aardig gevonden te worden. Jonge kinderen hebben zulk tactisch inzicht nog niet en zeggen dus precies wat ze denken. Niet voor niets luidt het spreekwoord: ‘kinderen en dronkaards spreken de waarheid’. Nu hoef je natuurlijk niet alles wat je denkt er in alle eerlijkheid uit te flappen, maar soms zouden volwassenen ook best eens wat eerlijker naar elkaar mogen zijn.

 7. Doe wat je zegt en zeg wat je doet

  Kinderen gaan er vanuit dat als iemand iets zegt, hij het ook zal doen. Dus heb je beloofd dat jullie naar de speeltuin gaan als hij zijn eten op heeft, ga dan ook naar de speeltuin. Jammer dan als het regent. Als jij je aan je beloftes houdt, weet je kind wat hij aan je heeft en dat geeft een veilig gevoel. Ook zijn kinderen heel overzichtelijk in hun emoties. Is je kind boos, dan is hij boos. Is hij verdrietig, dan is hij verdrietig. Er is geen verborgen agenda en hij spreekt uit wat hij voelt. Ook daar kun je misschien wel wat van leren.

 8. Doe eens gek

  De 3 R’s van rust, reinheid en regelmaat zijn niet voor niets belangrijk in de opvoeding. Zeker als het gaat om slapen of eten kun je ze maar beter toepassen. Maar af en toe dingen niet volgens de regels doen, maakt het leven een stuk leuker. Kinderen doen dit van nature. Die passen de spelregels als een spelletje doen net zo makkelijk aan, omdat ze het op een andere manier leuker vinden. En je kind zal het ook waarderen als jij de dingen soms eens anders doet. Wat denk je van een picknick op de grond in plaats van eten aan tafel? Of een keer met z’n allen slapen in een tent in de tuin. Juist dat soort momenten vergeet je kind nooit meer. En jij ook niet.

  Lees ook: 12x alles anders doen met je kind

Beeld: Shutterstock