Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Liegend kind bestraffen werkt niet

Het is zo verleidelijk om een kind dat liegt toe te bijten dat zijn volgende leugen zwaar bestraft zal worden. Toch kun je die dreiging misschien beter achterwege laten, het zou er namelijk niet voor zorgen dat het kind eerlijker wordt.

Advertentie

Dat concluderen onderzoekers van McGill University. Kinderen zijn het meest geneigd om leugens te vermijden als hen wordt uitgelegd dat ze anderen met dat gedrag kunnen kwetsen. Als er wordt gedreigd met straffen gaan ze juist vaker liegen, zo beweren de onderzoekers.

Speelgoed

Bij hun experiment lieten de wetenschappers meer dan 300 kinderen een minuut lang alleen achter in een kamer. De jonge proefpersonen werden op een stoel gezet, met hun rug naar een tafeltje waarop speelgoed stond.

Stiekem toch kijken

De kinderen (allemaal tussen de 4 en 8 jaar oud) kregen de opdracht om tijdens de afwezigheid van de onderzoeker niet achterom te kijken naar het speelgoed. Ongeveer twee derde van de kinderen keek toch om. Even later werd hen door de onderzoeker gevraagd of ze stiekem naar het speelgoed hadden gekeken.

Problemen

Sommige kinderen kregen te horen dat ze ‘in problemen zouden komen’ als ze zouden liegen. Tegen andere kinderen werd gezegd dat het beter was om de waarheid te spreken en dat de onderzoeker ongelukkig zou worden als ze een leugen zouden vertellen. De kinderen in die laatste groep spraken veel vaker de waarheid dan de kinderen die een straf in het vooruitzicht was gesteld.

Advertentie

Straffen werkt niet

‘De boodschap van het onderzoek is dat straffen niet leidt tot het vertellen van de waarheid,’ zo verklaart hoofonderzoekster Victoria Talwar. Volgens haar kunnen zowel ouders als leraren hun voordeel doen met haar bevindingen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: McGill University – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Zo stimuleer je eerlijkheid bij kinderen: 6 tips

Jokken zonder brokken:

Advertentie

Hoe ga je om met jokken?