Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Linkshandig kind? Dit zijn de voordelen

Door verschillende uitdrukkingen zou je bijna denken dat rechtshandig goed is en linkshandig fout. Want: 'een goede rechterhand' is iemand die een prima assistent is, terwijl 'iemand links laten liggen' of 'twee linkerhanden hebben' juist een negatieve lading heeft. Onzin natuurlijk. Sterker nog: linkshandigheid heeft zo z'n voordelen.

Rond het derde jaar ‘kiest’ een kind meestal of hij rechts- of linkshandig is. Het komt ook voor dat kinderen dan nog beide handen gebruiken. Kinderen wisselen tot ongeveer zes jaar van voorkeurshand of blijven tot die tijd tweehandig. Vanaf zes jaar kun je pas echt zien of je kind rechts- of linkshandig is.

Advertentie

Lees meer: Wordt jouw kind links- of rechtshandig?
Bekijk hier producten voor linkshandigen.

Voordelen van linkshandigheid

In een wereld die vooral is gericht op rechtshandigen zie je misschien niet zo snel voordelen voor je kind als hij linkshandig is. Toch zijn die voordelen er wel!

 1. Goed in multitasken

  Linkshandigen zouden dagelijks gedwongen worden om sneller na te denken en dat kunnen ze dus vaak ook beter dan rechtshandigen. Bij mensen die vooral hun linkerhand gebruiken, communiceren de linker- en de rechterhersenhelft ook sneller met elkaar. Dat is handig, want daardoor kunnen veel linkshandigen goed multitasken en omgaan met grote hoeveelheden informatie.

 2. Hoezo twee linkerhanden?

  Iemand die spreekwoordelijk twee linkerhanden heeft, kan niet goed klussen. Maar als je een links- en een rechtshandige bij elkaar zet, kunnen zij bij sommige projecten juist goed naar elkaar toe werken. Dat is efficiënt en scheelt veel tijd. Bovendien kan een linkshandige makkelijker een spijker in de muur slaan in een bepaalde hoek.

 3. Oplossingsgericht

  In een wereld die gericht is op rechtshandigen moeten linkshandigen zich wel aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan scharen en blikopeners die ‘andersom’ werken, maar ook het draaiknopje op veel horloges dat aan de ‘verkeerde’ kant zit. Linkshandigen leren daar al van jongs af aan mee om te gaan, waardoor ze heel oplossingsgericht leren denken.

 4. Voordeel met sporten

  Wist je dat linkshandige mensen een voordeel hebben bij verschillende sporten? Vooral bij badminton, boksen, handbal, tennis, volleybal of waterpolo. Rechtshandige spelers zijn namelijk minder gewend om tegen linkshandigen te spelen, terwijl linkshandigen juist wel gewend zijn om tegen rechtshandigen te spelen. Met een goed schot of een verrassende stoot kun je als linkshandige dus goed uit de verf komen.

 5. Sneller herstel van beroerte

  Je moet er niet aan denken dat je kind ooit een beroerte krijgt. Maar onderzoekers concluderen voorzichtig dat linkshandigheid je kind wellicht kan beschermen tegen bepaalde effecten van een beroerte. De cognitieve functies van een linkshandige lijken zich meer uit te spreiden over het brein, wat hen beter beschermd tegen de gevolgen van een beroerte.

 6. Goede muziekdocent

  Is jouw kind gek op het maken van muziek? Wie weet wordt hij later wel muziekdocent en dan kan zijn linkshandigheid goed van pas komen. Als hij bijvoorbeeld gitaar speelt en dat voordoet aan een leerling, dan ziet de leerling hem als ‘eigen’ spiegelbeeld.

 7. Je kind is bijzonder

  Zo’n tien procent van de wereldbevolking is linkshandig. In zijn klas zal je kind dus een van de weinigen zijn die met links schrijf. En wist je dat er veel beroemdheden zijn die schrijven met links? Denk bijvoorbeeld aan Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, Barack Obama, Angelina Jolie en Lady Gaga. Best een bijzonder rijtje dus.

Nadelen linkshandigheid

Er zijn vanzelfsprekend ook wel wat nadelen. Omdat slechts tien procent van de Nederlandse bevolking linkshandig is, is de maatschappij vooral op rechtshandigen ingericht. Dat geldt ook voor veel gebruiksvoorwerpen.

Een ander nadeel van linkshandigheid kan het schrijven zijn. Als je kind met zijn linkerhand schrijft, betekent dit dat hij tijdens het schrijven met zijn hand over het geschreven stuk beweegt. Hierdoor kunnen vlekken op het papier en op de hand ontstaan. Vulpennen zijn om deze reden niet aan te raden voor linkshandigen. Ook is schrijven vermoeiender voor linkshandigen: zij ‘duwen’ de pen met hun vingers over het papier, terwijl rechtshandigen vanuit hun pols schrijven en de pen zo over het papier ‘trekken’. Maar onthoud vooral: elk nadeel heeft z’n voordeel!

Lees ook: 10 x geweldige eigenschappen van drukke kinderen

Bron: scientias.nl – Beeld: Shutterstock