listeria bacterie
door

Listeria-hysteria: kunnen zwangere vrouwen beter helemaal geen vlees meer eten?

Voor de zoveelste keer in korte tijd hebben supermarkten voorverpakte vleesproducten teruggeroepen in verband met de mogelijke aanwezigheid van de listeriabacterie. Zelfs vleeswaren die niet rauw zijn. Kun je als zwangere vrouw daarom maar beter helemaal geen vlees meer eten? Onze voedingsexpert Sharon Looyen-Asscher legt het uit.

De listeriabacterie

Eerst even terug naar het begin: wat is listeria en waar zit het in? Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Listeria is voornamelijk gevaarlijk voor mensen met een verzwakt immuunsysteem zoals zwangere vrouwen, ouderen en pasgeboren baby’s. De bacterie tast het immuunsysteem namelijk aan. ‘Bij zwangere vrouwen kan een miskraam optreden. Ouderen kunnen eraan overlijden.’ Toch is er niet direct reden voor paniek als je rauw of niet goed verhit vlees hebt gegeten: de kans hierop is ontzettend klein.

Tip! Listeria en zwangerschap: alles wat je moet weten

Voorverpakte vleeswaren

De bacterie is vooral in rauw vlees te vinden en in vlees wat niet hoog genoeg verhit is. Op het moment dat je vlees goed bakt, gaat de bacterie dood: vanaf 70 graden overleeft hij het niet. Maar hoe kan het dan dat deze bacterie toch gevonden is in onder meer voorverpakte leverworst, grillworst en kip? Sharon: ‘De bacterie is vrijgekomen op plekken waar verschillende vleeswaren zijn verwerkt, zowel rauwe als verhitte. De bacterie heeft zich tijdens dit verwerkingsproces verspreid van rauw vlees naar gegaard vlees. Het kan aan de materialen gezeten hebben bijvoorbeeld.’

Lees ook: Welke vleeswaren mag je eten tijdens je zwangerschap?

Infectie voorkomen

Toch betekent dit volgens Sharon niet dat je als zwangere helemaal geen vlees meer kunt eten. ‘Als je het 100 procent op safe wilt spelen zou je geen vlees meer moeten eten tijdens je zwangerschap, maar dat is echt niet nodig. Eigenlijk geldt voor alle soorten vlees dat goed verhitten het belangrijkst is. Eet dus sowieso geen rauw vlees als je zwanger bent. Ook kant-en-klare vleeswaren zijn minder veilig dan verse vleeswaren die je zelf thuis bakt. Je hebt namelijk geen idee waar het heeft gelegen voordat je het gekocht hebt. Verse voeding is bovendien veel gezonder voor jou en je baby dan bewerkte voeding. Eet daarnaast ook geen andere dierlijke producten die niet (goed) verhit zijn, zoals verse eieren, rauwe melk, rauwmelkse kaas, rauwe vis en rauwe schelpdieren.’

Lees ook: Dit kun je beter niet of juist wel eten als je zwanger bent

Rauw of besmet vlees gegeten?

En als je toch iets gegeten hebt waarvan je je afvraagt of het wel veilig is? ‘Dan hoef je niks te doen. Pas als je klachten hebt zoals misselijkheid, diarree, buikpijn of koorts moet je contact opnemen met je huisarts. Overigens heeft deze bacterie een vrij lange incubatietijd van maximaal drie weken. Dus neem ook contact op met je huisarts als je deze klachten pas drie weken later ervaart. Maar nogmaals: de kans is heel klein dat je besmet raakt.’

Lees ook: Vegetarisch of veganistische eten tijdens de zwangerschap

Beeld: Shutterstock