loden leiding gevaar voor kinderen
door

Loden waterleiding kan gevaarlijk zijn voor je kind: wat kun je doen?

Loden waterleidingen worden al jaren niet meer aangelegd. Toch krijgen 100.000 Nederlanders mogelijk lood binnen via het kraanwater. Dit is mogelijk schadelijk voor je gezondheid en al helemaal voor de gezondheid van jouw (ongeboren) baby.

Een glas water is de meest verantwoorde keuze als je dorst hebt. Je geeft het dan ook graag aan je kind. Maar kraanwater uit leidingen waar lood in zit, kan gevaarlijk zijn. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om meer haast te maken met het vervangen van loden waterleidingen.

Advertentie

Vervelende gevolgen

Gelukkig is er geen reden tot paniek: het lood in het water is niet levensbedreigend. Maar de gevolgen kunnen wel vervelend zijn, vooral voor ongeborenen, zuigelingen en kinderen tot zeven jaar oud. Langdurige blootstelling kan bijvoorbeeld leiden tot een lager IQ. Vooral baby’s zijn extra kwetsbaar, omdat hun darmen lood makkelijker opneemt en hun hersenen sterk in ontwikkeling zijn. Voor zwangere vrouwen is het voor hun ongeboren baby extra belangrijk dat ze geen water uit loden leidingen drinken.

Lees ook: Hoe weet je of je baby genoeg gedronken heeft?

Geldt het gevaar voor mij?

Sinds 1960 is het gebruik van lood in leidingen al verboden. Heb je een oud huis, dan is het belangrijk om te controleren of je nog loden leidingen hebt. Huizen die na 1960 zijn gebouwd, hebben in principe geen loden leidingen. Met een aantal testjes kun je achterhalen of jouw huis loden leidingen heeft. Het makkelijkst is om bij de watermeter te testen van wat voor materiaal de pijpen zijn gemaakt. Loden leidingen hebben een grijze kleur. Je kunt ook met een lepel op de leiding tikken om te horen of een leiding van lood is. Hoor je een dof geluid, dan is dit waarschijnlijk het geval.

Als je vermoedt dat je in een huis met loden leidingen woont, kun je het beste geen kraanwater meer drinken. De Gezondheidsraad adviseert om flessenwater te drinken.

Hoe kan ik actie ondernemen?

Heb je loden leidingen, dan is het belangrijk om ze te vervangen. Dat doet een installateur voor ongeveer 1.400 euro. De kosten zijn altijd voor de eigenaar, ook als je een huurhuis hebt.

Lees ook: Hoeveel moet je baby of kind drinken per dag?

Bron: AD.nl, nos.nl – Beeld: Shutterstock