Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Luierrecycling: van poepluier naar plastic bloempot

Afvalverwerkers, recyclebedrijven en de overheid zijn al jaren bezig om de luier uit het restafval te krijgen. En nu lijkt dat gelukt. Vanaf dit najaar kunnen de één miljard volle luiers die elk jaar in de afvalbak belanden op innovatieve wijze worden gerecycled.

Advertentie

Met de grote hoeveelheid luiers die er dagelijks doorheen gaan, zijn baby’s enorme milieuvervuilers. Hoewel er alternatieven zijn, zoals de wasbare luier, worden wegwerpluiers nog altijd het meest gebruikt. Al die luiers eindigen nu in de vuilverbranding. Dat kan en moet anders, zeggen verschillende partijen.

Recycling

Eerdere initiatieven om de vervuilende luier te recyclen zijn mislukt. Zo lukte het maar niet om alle ziekteverwekkers en medicijnresten te verwijderen en ook was het recyclingproces op grote schaal vaak te duur. Maar nu lijkt er dan toch een manier gevonden om de luier te recyclen. Willem Elsinga bedacht de nieuwe techniek zonder dat er restafval overblijft. ‘De proeffabriek was een groot succes. Als de nieuwe installatie klaar is, kan die in de toekomst 15.000 tot 20.000 ton luiers per jaar verwerken.’ Verwachting is dat de fabriek met de luierrecyclinginstallatie dit najaar opent.

1 miljard

Ouders met baby’s, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en verpleeghuizen verzamelen bij elkaar zo’n één miljard volle luiers per jaar. Naast de luiers van baby’s, is er door de vergrijzing ook een stijgende hoeveelheid incontinentiemateriaal voor ouderen. Alle wegwerpluiers bij elkaar zorgen voor vijf tot acht procent van het restafval. Dus als al deze luiers uit het restafval verdwijnen, komt ook de doelstelling van het Rijk om in 2020 per persoon per jaar nog maar honderd kilo restafval in te zamelen dichterbij. Nu is dat twee keer zoveel, ongeveer tweehonderd kilo per inwoner.

Compleet hergebruikt

Voor de nieuwe fabriek in Nijmegen worden drie reactors gebouwd, waarvan de eerste reactor nu in ontwikkeling is. Willem Elsinga: ‘Daar sporen we de kinderziektes op en die halen we eruit. Daarna komen er nog twee andere reactoren bij.’ In de fabriek worden straks de gebruikte luiers compleet hergebruikt. Zo worden de luiers deels omgezet in biomassa voor groene stroom, maar ook ontstaat er nieuw plastic, waar vervolgens bloempotten of tuinmeubilair van gemaakt kan worden.

Ook in Amsterdam wordt een nieuwe fabriek gebouwd die vanaf eind 2019 luiers gaat recyclen. In deze fabriek worden het absorptiemateriaal, de kunststoffen en natuurlijke vezels van elkaar gescheiden. Vervolgens worden de grondstoffen in een nog te bouwen bioraffinage-installatie verwerkt tot nieuwe producten. Dit verwerken van de grondstoffen lukt waarschijnlijk vanaf 2020.

CO2-besparing

CE Delft, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat het hele project onderzocht, heeft berekend dat de recycling van een ton luiers een CO2-besparing oplevert die te vergelijken is met een autorit van tweeduizend kilometer.

Bron: RTL Nieuws Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier